Nova dimenzija ratovanja: Mini dronovi za Su-57 5. generacije

Radi se o dronovima različite namene, među kojima su jurišni dronovi, izviđačka vozila i bespilotne letelice za elektronsko ratovanje

Napravljeni su mini-dronovi za ruski lovac pete generacije Su-57, koje će taj avion nositi, izjavio je za "RIA Novosti" obavešteni izvor.

"Za Su-57 su napravljene mini dronovi različite namene, koje letelica može da nosi na spoljnoj strani i u unutrašnjosti trupa, kao i da se baca u vazduh. Planirano je da lovac lansira nekoliko dronova odjednom i da kontroliše tu grupu dronova", kazao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, reč je o jurišnim dronovima, izviđačkim vozilima i bespilotnim letelicama za elektronsko ratovanje. 

Konkretno, bespilotne letelice omogućiće lovcima da probiju neprijateljsku protivvazdušnu odbranu, kako preopterećenjem njenih informacionih kanala, tako i koncentrisanim udarom na njene sisteme – i dronovima, i oružjem borbenih aviona.

Serijske isporuke Su-57 počele su 2022. godine. U okviru sadašnjeg državnog programa naoružanja Vazdušno-kosmičke snage bi do 2027. godine trebalo da dobiju 76 aviona.

Su-57 je višenamenski lovac pete generacije. Napravljen je korišćenjem stelt tehnologija i napredne elektronike. 

Ovo borbeno vozilo je sposobno da nosi oružje u unutrašnjim odeljcima trupa, koje ima i supersoničnu brzinu krstarenja, a sposoban je i za manevrisanje sa velikim preopterećenjima.