Medvedev o zahtevu republikanaca: Dolari će i dalje stizati u Ukrajinu, ali sve teže

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti podseća da je Amerika uvek napuštala svoje prijatelje

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je tema novca koji se daje za Ukrajinu postala toksična u Sjedinjenim Američkim Državama.

Medvedev se osvrnuo na zahteve republikanskih kongresmena da se proveri gde su otišle ogromne svote i upitao kuda će ići nove desetine milijardi koje je tražio "čudni starac" Bajden, koga po navodima "Kapitol hila" zovu potpredsednikom Ukrajine".

"Republikanci, koji su ojačali posle izbora, dižu veliki talas protiv demokrata. Demokrate uzvraćaju udarac. Nema potrebe za iluzijama, i dalje će se izdvajati veliki novac za militarizaciju ukrajinskog režima. To je sastavni deo rusofobičnog konsenzusa u američkim političkim elitama. Nešto drugo je važno. Biće sve teže to učiniti", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu. 

On je istakao da će početi da se menja raspoloženje Amerikanaca, koji su ponovo prevareni.

"U periodu ekonomske recesije i poskupljenja svega okolo, gigantska sredstva su ispumpana iz budžeta SAD u nepoznatom pravcu. U interesu vojno-industrijskog kompleksa. U interesu porodice Bajden. U interesu običnih lopova – kako u samoj Americi tako i širom sveta, zarađujući na tuđoj muci", naveo je Medvedev.

Po njegovom mišljenju, ovaj efekat će se akumulirati sve dok Kongres ne obustavi nepromišljenu podršku nacionalističkog režima u Ukrajini. 

"Amerika je uvek napuštala svoje prijatelje. Tako će biti i ovog puta, pre ili kasnije ", zaključio je Medvedev.

Republikanski kongresmeni uputili su pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kome su zatražili informacije o mogućim finansijskim vezama Demokratske partije i vlade Ukrajine preko kripto berze FTX koja je bankrotirala.

Republikanska stranka je više puta oštro kritikovala politiku aktuelne američke vlasti po pitanju finansijske podrške Kijevu, preteći da će u slučaju pobede na izborima pooštriti kontrolu po tom pitanju.