Rusija

Centralna banka Rusije: Masovnije korišćenje digitalne rublje tokom 2025.

Nakon sadašnjih 13 banaka, tokom sledeće godine u testiranje ruske digitalne valute biće uključeno dodatnih 15 banaka
Centralna banka Rusije: Masovnije korišćenje digitalne rublje tokom 2025.www.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Oko 30 ruskih banaka će tokom sledeće godine učestvovati u pilot testiranju ruske digitalne valute, a 2025. očekujemo da će početi njeno masovnije korišćenje, rekla je danas prva zamenica predsednice Banke Rusije Olga Skorobogatova tokom svog izlaganja u ruskoj Dumi.

"Sada je 13 banaka uključeno u testiranje. Ono protiče po planu. Već 15 banaka je spremno za drugi talas testiranja. Sledeće godine smatramo da ćemo u celini imati 30 banaka koje će biti uključene u projekat", izjavila je ona, prenose "RIA Novosti".

Podsetimo, prvo testiranje digitalne rublje počelo je u avgustu ove godine. Ta valuta će se koristiti za plaćanje na internetu i u prodavnicama, a neki smatraju da će omogućiti Rusiji i da izbegne određene sankcije koje joj Zapad uvodi u paketima još od početka Scepcijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prototip platforme ili, drugim rečima, mesto za skladištenje i obračun ove valute već je testiran. Na platformi će fizička i pravna lica otvarati svoje elektronske "novčanike". 

Digitalna rublja bi trebalo da postane treći oblik ruske valute, uz gotovinski i bezgotovinski novac, koji se čuva na bankovnim računima. Može da je izdaje samo Centralna banka, a njen kurs je podržan zlatnim i deviznim rezervama. Za građane će troškovi transakcija sa ovom digitalnom valutom biti besplatni. 

image