Rusija

Peskov: Važno je da se sazna ko stoji iza napada na Severni tok

Portparol Kremlja rekao je i da Moskvi nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi pada aviona MH17, što nije doprinelo objektivnom utvrđivanju činjenica
Peskov: Važno je da se sazna ko stoji iza napada na Severni tokwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je važno da se sazna ko stoji iza napada na gasovod Severni tok 1 i 2, prenele su "RIA Novosti".

"Kremlj pozdravlja potvrdu Švedske koja ukazuje da je prema dostupnim podacima napad na Severni tok bio teroristički napad", rekao je Peskov.

Pre nego što počnemo da razmatramo mogućnosti popravke Severnog toka, moramo da sačekamo punu procenu štete, ocenio je portparol Kremlja.

"Prvo nam treba celovita procena štete, zatim treba da analiziramo oštećenja pre nego što eksperti daju zaključak kakve su mogućnosti da se ona poprave ili ne poprave. Treba da budemo strpljivi i da sačekamo informacije od zajedničke kompanije 'Nord Strim AG', koje će takođe sprovesti svoju studiju, kao i od učesnika sa naše strane, 'Gasproma'", objasnio je Peskov.

Eksplozije na Severnom toku prijavljene su 26. septembra na dva kraka gasovoda, a kompanija "Nord Strim AG", koja upravlja gasovodom, saopštila je da se radi o oštećenjima bez presedana. Poslednjeg dana oktobra, "Gaspromu" je dozvoljeno da istraži mesto eksplozije.

Potrebna dublja analiza odluke suda u Hagu

Komentarišući presudu holandskog suda o padu malezijskog aviona MH17, on je rekao da Moskva i dalje žali što Ruskoj Federaciji nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi pada malezijskog aviona.

"Uvereni smo da to nije doprinelo objektivnosti", rekao je Peskov.

Govoreći o samoj presudi rekao je da je prvo potrebna njena dublja analiza.

Okružni sud u Hagu presudio je da je avion MH17 oboren raketom protivvazdušnog sistema "Buk" ispaljenom sa polja u blizini grada Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, koji se u tom trenutku nalazio pod kontrolom snaga Donjecke Narodne Republike. Nezavisne istrage ovog slučaja, uprkos zahtevima, nije bilo.

Trenutno nije moguć dijalog sa SAD o Ukrajini 

U ovom trenutku nema planova za rusko-američke sastanke, izjavio je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li će biti novih sastanaka dve strane na visokom nivou oko pitanja smanjenja strateškog nuklearnog naoružanja.

Govoreći o ulozi Zapada u pregovorima sa Ukrajinom, Dmitrij Peskov naveo je da Kijev vrlo dosledno ispunjava direktive koje joj dolaze odatle.

"Dosadašnje iskustvo sa Kijevom pokazuje da bez razgovora sa Zapadom, njihova pozicija je vrlo, vrlo promenljiva", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li su mogući pregovori s Kijevom i treba li pregovarati sa Zapadom.

On je pozdravio Berluskonijevu želju da posreduje u mirovnim pregovorima, o čemu su ovih dana izveštavali pojedini mediji, ali je dodao da je potreban razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

"Predsednik Putin je više puta ponovio da rado pozdravljamo bilo kakve napore u pogledu očuvanja mira i podržavamo ih. A što se tiče 'mamljenja' nekog na pregovore, najbolje je 'namamiti' Zelenskog na njih", dodao je Peskov.

"Spektator" je ranije objavio, pozivajući se na izvore bliske Berluskoniju, da on ima želju da bude posrednik u pregovorima i da smatra da samo on može da "namami" Putina za pregovarački sto.

Putin i Erdogan razgovarali o gasu i žitu

Portparol Kremlja rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin jutros imao telefonski razgovor sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i da je planiran još jedan međunarodni razgovor tokom poslepodneva.

"Osim zatvorenih sastanaka i konferencija, predsednik je imao nekoliko međunarodnih telefonskih razgovora. Jedan je već obavljen, sa turskim predsednikom Erdoganom, planiran je i jedan za popodne", izjavio je Peskov.

Iz Kremlja je saopšteno da su lideri Ruske Federacije i Turske razgovarali o projektu izgradnje gasnog čvorišta i tzv. žitnom koridoru.

"Tokom razgovora, razmatrana su regionalna pitanja, posebno odnosi Turske i Rusije i razvoj situacije u vezi sa žitnim koridorom. Predsednik Erdogan zahvalio je ruskom predsedniku Putinu na konstruktivnoj poziciji u produženju ugovora o žitu za 120 dana", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, govoreći o gasnom čvorištu, Erdogan je rekao da će timovi sprovesti neophodne tehničke, pravne i komercijalne procene kako bi se postigao zajednički cilj izgradnje što je pre moguće.

"Naglašavajući da produžetak rusko-ukrajinskog konflikta povećava rizike i da stoga treba obnoviti diplomatske razgovore, predsednik Erdogan rekao je da su kontakti između šefova ruske i američke obaveštajne agencije u Turskoj odigrali ključnu ulogu u sprečavanju nekontrolisane eskalacije sukoba na terenu", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin će prisustvovati sastanku ODKB-a sledeće nedelje

 

Peskov je rekao da će ruski predsednik održati u toku dana operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije.

Portparol Kremlja najavio je da će Putin sledeće nedelje prisustvovati samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu, kao i da će se sastati sa kubanskim predsednikom Migelom Dijas Kanelom u Moskvi.

Komentarišući pozive Moskvi da napusti nuklearnu elektranu Zaporožje, Peskov je izjavio da će Rusija nastaviti komunikaciju o Zaporoškoj elektrani sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

image