Rusija

Patrijarh Kiril: Omladina da čuva Crkvu od raskola

Poglavar Ruske pravoslavne crkve pozvao je mlade da u nepredvidivim vremenima koja slede čuvaju Crkvu od podela, izobličenja i nepromišljenog reformisanja
Patrijarh Kiril: Omladina da čuva Crkvu od raskolawww.globallookpress.com © Russian Government

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je crkvenu omladinu da se bori protiv pokušaja cepanja Ruske pravoslavne crkve i upliva "nepromišljenog reformizma", što se već dešavalo u njenoj istoriji.

"Moraćete da čuvate veru u srcu svome, da volite Crkvu, da se borite protiv svih pokušaja podela, izobličenja, nepromišljenog reformisanja i svega drugog kroz šta je naša Crkva prošla i ostala ujedinjena", rekao je patrijarh posle liturgije, obraćajući se crkvenoj omladini.

Patrijarh je zamolio omladinu da u predstojećim teškim vremenima svedoči veru u Hrista.

"Moraćete da svedočite o Gospodu, Crkvi i svojim hrišćanskim uverenjima tokom 21. veka, kada nikog od nas, starije generacije, neće biti. Moraćete da preuzmete ovu posebno važnu štafetu kako biste i za 10, 20, 50, 60 godina ostali verni svedoci mučeničkog podviga, svedoci vaše vere u nezamislivim i nepoznatim uslovima koji predostoje", rekao je patrijarh Kiril. 

Poglavar ruske crkve je istakao da se moli da sadašnje generacije budu dostojne podviga svojih prethodnika.

Patrijarh je danas bio gost na slavi Pravoslavnog Sveto-Tihonskog humanitarnog univerziteta. Liturgiju je odslužio u univerzitetskom hramu kneza Vladimira u Moskvi.

image