Bivši poslanik Rade pronađen mrtav: Kijev preuzeo odgovornost

Ilja Kiva je pre početka SVO pobegao iz Ukrajine, a već u aprilu zatražio je od ruskog predsednika politički azil, jer je sumnjao da Ukrajinci žele da ga ubiju. Bio je poslanik Rade, radio je i kao milicioner i savetnik jednog od ukrajinskih ministara unutrašnjih poslova, a 2014. čak se kandidovao za predsednika Ukrajine

Telo bivšeg poslanika ukrajinske Rade, Ilje Kive, pronađeno je danas u selu u blizini Moskve, prenose "RIA Novosti", pozivajući se na predstavnike hitnih službi.

Vest su ubrzo zvanično potvrdili i iz ruskog Istražnog komiteta, dodajući da je pokrenut i krivični postupak.

Ubrzo nakon otkrivanja tela, na mesto nesreće stigle su hitne službe, koje sada sprovode istragu, dok su o njegovoj smrti već počele da kruže različite informacije.

Ukrajinski portal UNIAN javlja da je za smrt Kive kriva ukrajinska bezbednosna služba, a informacija o tome, kako navode, dobijena je od anonimnih pripadnika ukrajinskih bezbednosnih organa. 

"Likvidacija vrhunskog izdajnika, kolaboracioniste i propagandiste Ilje Kive je specijalna operacija bezbednosnih snaga Ukrajine", navodi se na sajtu portala, dok izvori UNIAN-a dodaju da je Kiva ubijen vatrenim oružjem. 

Neki drugi ukrajinski mediji prenose da je Glavna vojna obaveštajna uprava Ukrajine priznala odgovornost za ubistvo Kive, a Telegramom kruži video snimak na kojem portparol ove uprave Andrej Jusov priznaje odgovornost njegove službe i dodaje da "takva sudbina čeka sve izdajnike Ukrajine".

"RIA Novosti" podsećaju da je Kiva u Ukrajini smatran za izdajnika.

On je u aprilu prošle godine, ubrzo nakon otpočinjanja SVO, zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina politički azil i zaštitu, budući da je smatrao da mu je u Ukrajini život u opasnosti.

Prema pisanju "UNIAN-a", on je pobegao iz Ukrajine malo pre početka SVO, a pojedini mediji dodaju da je nakon toga živeo u Španiji, iako je Kijev smatrao da je nastanjen u Moskvi.

Odmah po otpočinjanju SVO, kijevski režim je protiv njega pokrenuo krivični postupak. 

U aprilu, Kiva je, podseća UNIAN, na mrežama napisao da "teroristički režim Zelenskog" traži od Moskve njegovo izručenje, što, kako je tada rekao, svedoči o tome da Ukrajinci žele da ga ubiju.

"Oni zahtevaju moje izručenje zbog državne izdaje, jer sam predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu čestitao rođendan", napisao je Kiva u aprilu na Telegramu. 

Za vreme SVO, Kiva je bio jedan od onih koji su javno pozivali Ukrajince da spuste oružje i da se predaju. Neretko je gostovao u programima ruskih medija, a, osim za državnu izdaju, Kijev ga je teretio i za pozivanje na nasilnu smenu vlast u Ukrajini i menjanje ustavnog poretka. 

Ipak, interesantno je da je ranijih godina bio izričito protiv Rusije, te je u javnost umeo da izađe i sa izjavama poput one da bi trebalo izvršiti nasilnu ukrajinizaciju Donbasa, objašnjavajući da za vreme rata nema mesta kompromisu.

2019. godine njegovi stavovi su se promenili, te je od radikalne pristalice Kijeva postao jedan od onih koji su se zalagali za to da Rusija mora biti umešana u rešenje problema koji su tada bili u Donbasu. 

Sredinom novembra ove godine, Kiva je u odsustvu osuđen na 14 godina zatvora uz zaplenu imovine. 

Pre odlaska iz Ukrajine, radio je kao milicioner i savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, a ranije se, protiv Rusa, borio za Kijev na tada istočnim teritorijama Ukrajine, podseća "Radio Slobodna Evropa".

2014. godine bio je i kandidat za predsednika Ukrajine, a prikupio je svega 0,03 odsto glasova.

U Radu je ušao kao poslanik partije "Opoziciona platforma - Za život", koju kijevske vlasti smatraju za prorusku.