Rusija

Zelenski smenio svog predstavnika u Radi koji je branio Zalužnog

Krajem novembra, pojedini ukrajinski poslanici iz partije Zelenskog javno su kritikovali glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog zbog priznanja da je situacija na frontu zapala u ćorsokak za Ukrajince. Jedan od onih koji se usudio da stane u odbranu Zalužnog, inače, blizak saradnik Zelenskog, danas je smenjen bez objašnjenja
Zelenski smenio svog predstavnika u Radi koji je branio Zalužnog© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je svog predstavnika u Radi Fjodora Venislavskog bez objašnjenja za ovu odluku, javljaju danas ukrajinski mediji. 

Odluka o njegovoj smeni doneta je ubrzo nakon što je Venislavski javno osudio izjave ukrajinske poslanice i koleginice iz partije Zelenskog "Sluga naroda" Marjane Bezugloj, koja je, podsetimo, u poslednje vreme u javnosti oštro kritikovala glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Između ostalog, ona je izjavila da bi Zalužni trebalo da bude smenjen pošto je u intervjuu za zapadne medije priznao da vojska nema plan akcija za sledeću godinu. 

Venislavski je na to odgovorio da ovakve izjave ukrajinskih političara mogu imati "krajnje negativne posledice" i dodao da smatra da je stoga Bezuglaja potencijalno "realna pretnja po nacionalnu bezbednost" zemlje, budući da je narodna poslanica.

Venislavski je postao predstavnik Zelenskog u Radi u septembru prošle godine.

Pre toga, radio je kao predsednikov predstavnik u Ustavnom sudu Ukrajine. 

Trenutno, takođe, vrši funkciju jednog od poslanika komiteta Rade za pitanja bezbednosti, odbrane i obaveštajnih aktivnosti, podsećaju "RIA Novosti". 

image