Putin razgovarao sa Netanijahuom: Spremni da doprinesemo olakšanju patnji civila u Gazi

Ukrajinski Telegram kanali pišu da je Netanijahu izrazio nezadovoljstvo zbog sve veće saradnje Moskve i Teherana

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, rekavši da je Moskva spremna da na sve moguće načine pomogne kako bi se olakšalo stradanje civila i kako bi se smirio sukob, prenela je pres-služba Kremlja.

Razgovor je trajao oko 50 minuta, pišu izraelski mediji, pozivajući se na kabinet izraelskog premijera.

Kremlj je u saopštenju naveo da su Putin i Netanijahu posebnu pažnju posvetili "napetoj situaciji u zoni palestinsko-izraelskog konflikta i katastrofalnoj humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze".

"Vladimir Putin potvrdio je principijelan stav da ne prihvata i osuđuje terorizam u svim oblicima. Istovremeno, izuzetno je važno da suzbijanje terorističkih pretnji ne dovede do ovako strašnih posledica po civilno stanovništvo", navodi se u saopštenju Kremlja.

Netanijahu je navodno prekinuo sednicu Vlade kako bi razgovarao sa ruskim liderom.

Ukrajinski Telegram kanal portala "Strana.ua" piše da je Netanijahu izrazio nezadovoljstvo zbog sve veće saradnje Moskve i Teherana.

Komentar je, očigledno, usledio nakon nedavne posete iranskog lidera Moskvi, dok je nekoliko dana pre toga, podsetimo, između dve strane potpisana i Deklaracija o borbi protiv sankcija i drugih jednostranih mera. Razlog za potpisivanje ovog dokumenta je to što su SAD i njihovi saveznici diplomatiju zamenili nezakonitim sankcionim merama, objasnio je ranije šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ovo je drugi razgovor Putina i Netanijahua od početka eskalacije sukoba u Pojasu Gaze. 

Netanijahu je ovaj put, kako prenose ukrajinski mediji, navodno izrazio i nezadovoljstvo ruskim stavom povodom poslednje eskalacije sukoba, a "RIA Novosti" prenose da su u tom kontekstu spomenuti ruski zvanični predstavnici u Ujedinjenim nacijama i na drugim platformama. 

"Da su Rusiju napali kao što su napali Izrael, ona bi odgovorila znatno žešće", navodno je rekao izraelski premijer. 

Podsetimo, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski, ove nedelje je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da bi Izrael počinio ratni zločin ukoliko bi poplavio tunele u Gazi.

"Ratni zločini su u porastu. Poslednjih dana kruže uznemirujući izveštaji o tome da Izrael planira da poplavi podzemne objekte u pojasu Gaze morskom vodom", izjavio je Poljanski.

On je, pozivajući se na svoje izvore, izneo tvrdnju da su pripadnici izraelske vojske već izgradili sistem pumpi i cevi u koje će upumpavati morsku vodu, kao i da su u taj plan uključene Sjedinjene Američke Države.