Rusija

MSP Rusije pozvalo ambasadora Danske: Provokativne izjave o ruskoj ekonomiji

Ambasadoru je rečeno da su izjave koje sadrže "procene ruske ekonomije i pravnog okvira" Rusije neprihvatljive i graniče sa mešanjem Kopenhagena u unutrašnje stvari Ruske Federacije
MSP Rusije pozvalo ambasadora Danske: Provokativne izjave o ruskoj ekonomiji© Vladimir Baranov/Global Look Press

Ambasador Danske u Moskvi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog svojih provokativnih izjava u danskim medijima o aktivnostima stranih kompanija u Rusiji, saopštili su danas u Ministarstvu.

Ambasadoru Danske u Moskvi Jakobu Heningsenu ruske diplomate ukazale su na to da su njegove ocene neprihvatljive, preneo je TASS.

"Izjave zvaničnog predstavnika Danske, koje sadrže ocene ruske ekonomije i pravnih osnova naše države, nedopustive su i predstavljaju mešanje Kopenhagena u unutrašnje stvari Rusije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ruske diplomate naglasile su da širenje takvih spekulacija od ambasadora "predstavlja kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i protivreči suštini funkcija, koje ambasador treba da obavlja u zemlji domaćinu".

Ministarstvo je istaklo da "glavnu štetu radu stranih kompanija u Rusiji, uključujući i danske, nanose antiruske sankcije EU i SAD".

"Istovremeno, preduzetnici koji su odlučili da nastave svoju delatnost u našoj zemlji uživaju punu podršku ruskih vlasti", naglasili su u ministarstvu.

Ruske diplomate pretpostavljaju da će se "Heningsen odsada uzdržavati od sličnih izjava".

image