SAD upozorava saveznike: Nešto nam se ne slaže o eksploziji u Poljskoj

Različite izjave pokazuju da dolazi do velikih razmimoilaženja u mišljenju između Vašingtona i Kijeva

Insistiranje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Rusija stoji iza smrtonosnog raketnog udara na Poljsku, uprkos tome što američki obaveštajci ukazuju da je projektil bio ukrajinski, navelo je američke zvaničnike da bolje koordinišu poruke sa saveznicima, uključujući Kijev, o eksploziji, piše "Politiko".

Prema rečima dvojice zapadnih predstavnika i jednog američkog zvaničnika, poslednja dva dana, najviši američki zvaničnici obratili su se evropskim liderima i kancelariji Zelenskog, pozivajući ih na oprez kada govore o tome šta je dovelo do eksplozije u Poljskoj. Američki predstavnici su u nekoliko hitnih telefonskih poziva zatražili da se saveznici u NATO-u uzdrže od davanja definitivnih izjava do završetka istrage u Poljskoj, rekao je jedan od zapadnih predstavnika. Ova akcija je usledila zbog različitih mišljenja čiji je projektil i ko snosi odgovornost za napad.

Posle eksplozije u utorak, Zelenski je rekao da je Rusija ispalila projektil koji je ubio dvoje ljudi u Poljskoj. Sledećeg dana, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da je raketa verovatno ukrajinska.

Različite izjave pokazuju da dolazi do velikih razmimoilaženja u mišljenju između Vašingtona i Kijeva.

Američki zvaničnici umanjuju važnost ovih razlika, a mogućnost da se sukobi nastave tokom zime, znači da bi moglo da bude još ovakvih incidenata.

Konfuzija prouzrokovana eksplozijom projektila bila je "zaista važna probna vožnja" za Sjedinjene Države, njihove saveznike u NATO-u i Ukrajinu, rekla je Heder Konli, bivša službenica Stejt departmenta sa ekspertizom u Evropi, a sada predsednica nemačkog Maršalovog fonda iz Sjedinjenih Američkih Država.

Raketa je u utorak pogodila jugoistočnu Poljsku baš kada je Rusija pojačala svoje raketne napade na Ukrajinu. Incident je podigao globalnu uzbunu budući da je Poljska u NATO-u.

Zelenski i pojedini njegovi pomoćnici ubrzo su okrivili Kremlj. Međutim, naredna 24 sata, američki, NATO i poljski lideri su rekli da dokazi pokazuju da je napad na Poljsku verovatno izvršen ukrajinskom raketom koja je pokušavala da onemogući ruski napad.

Predsednik Ukrajine je u sredu rekao da su ga njegovi vojni lideri uverili da je projektil ruski i da ne sumnja u činjenicu da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj. Tu njegovu izjavu prokomentarisao je američki predsednik Džozef Bajden rekavši: "To nije dokaz".

Ova izjava ukrajinskog predsednika podstakla je najviše američke predstavnike da se u sredu obrate saveznicima u NATO-u, rekavši da SAD veruju da je projektil iz Ukrajine ruske proizvodnje.

Američki obaveštajci su saglasni sa tvrdnjama da je ukrajinska raketa zemlja-vazduh dugog dometa ispaljena iz raketnog odbrambenog sistema S-300, izgleda izazvala eksploziju u Poljskoj, kažu dvojica američkih obaveštajaca, piše "Politiko".

Američke obaveštajne agencije nisu komentarisale, ali su SAD iznele stav da veruju da je projektil verovatno poslat iz Ukrajine. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost je rekao da administracija nije videla ništa što bi bilo u suprotnosti sa procenom Poljske da je eksplozija najverovatnije bila rezultat ukrajinske protivvazdušne rakete.

Direktor CIA Vilijam Berns je u sredu sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom razgovarao o eksploziji u Poljskoj, rekao je jedan američki zvaničnik, ne navodeći pritom detalje i mesto njihovog sastanka. Zvaničnik je dodao da je Berns kazao Dudi da su SAD posvećene nastavku pružanja podrške Ukrajini. Ovaj sastanak je bio zakazan pre raketnog udara.

Od srede uveče, ukrajinski zvaničnici, uključujući i kancelariju Zelenskog, od svojih evropskih kolega traže da vide konkretne dokaze da je projektil ukrajinski.

Zelenski je na Blumberg forumu nove ekonomije u Singapuru kazao: "Ne znam 100 posto, a mislim da ni svet 100 odsto ne zna šta se desilo".

Ukrajinski predsednik je dodao da su mu vojni pomoćnici, na osnovu vizuelnog prikaza mesta incidenta, rekli da eksploziju nije mogao da izazove isključivo ukrajinski projektil.

Pojedini zapadni lideri pokušali su da iskoriste trenutak da argumentuju da konačna krivica i dalje leži na Rusiji, koja je u februaru započela svoju specijalnu operaciju u Ukrajini. Američki, NATO i drugi zvaničnici, stava su "da Moskva nije nastavila sa svojim ničim izazvanim ratom, Ukrajina ne bi koristila protivvazdušni sistem odbrane".

Sa druge strane, Kremlj je bio ogorčen što je prvobitno bio okrivljen za eksploziju u Poljskoj.

"Mi vidimo ovaj haos kao nameran napor učinjen u okviru sistematske antiruske kampanje koju vodi Zapad", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak je kazao da svi čekaju da Poljska završi istragu.

"Među svima nama - Ukrajinom, Poljskom, Sjedinjenim Državama, našim NATO saveznicima, partnerima iz G7, postoji tendencija da sledimo činjenice", rekao je Blinken.

Budući na vremenske uslove, da dolazi duga i teška zima, pojedini vojni lideri predviđaju da nijedna strana u borbama neće ostvariti značajne dobitke. Prema njihovim procenama, kako bi Ukrajina zadržala prevlast nad Hersonom, moraće da se nastavi snabdevanje Kijeva sa oružjem i humanitarnom pomoći.