Rusija

Nebenzja: SAD odgovorne za svaku žrtvu sukoba u Pojasu Gaze

Ruski stalni predstavnik pri UN uporedio je situaciju u Pojasu Gaze sa blokadom Lenjingrada, poručivši da je u tom regionu zastrašujuća humanitarna katastrofa
Nebenzja: SAD odgovorne za svaku žrtvu sukoba u Pojasu Gazewww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

SAD stoje na putu svim mirovnim naporima sukobu u Pojasu Gaze, a Savet bezbednosti UN još uvek nije u stanju da preduzme odlučne mere za rešavanje situacije u tom regionu upravo zbog stava Vašingtona, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasili Nebenzja.

"Primorani smo da priznamo da za sve ovo vreme, kolektivni napori unutar UN nisu doveli do željenog rezultata na sastanku vanredne vanredne sednice Generalne skupštine UN. Ali razlog nije u tome što multilateralna diplomatija ne funkcioniše i ne radi se o nesposobnosti Saveta bezbednosti da ispuni svoju svrhu", kazao je Nebenzja na sastanku vanredne sednice Generalne skupštine UN.

Diplomata je istakao da je pravi razlog to što Sjedinjene Države stoje na putu svim mirovnim naporima, kao i da je od samog početka, "Vašington odbacio multilateralnu diplomatiju".

"Ulaganjem veta na poziv na prekid vatre, američka strana je praktično dala dozvolu za ubijanje i sada je u potpunosti odgovorna za svaku novu žrtvu sukoba u Gazi. Druge članice Saveta bezbednosti UN, kao i članice UN uopšte, ne moraju da dele tu krivicu sa njima", naglasio je.

Situacija u Pojasu Gaze jednaka blokadi Lenjingrada

Ruski stalni predstavnik pri UN uporedio je situaciju u Pojasu Gaze sa blokadom Lenjingrada, poručivši da je u tom regionu zastrašujuća humanitarna katastrofa.

"Upravo sam se vratio sa putovanja jednog broja članova Saveta bezbednosti sa kontrolnog punkta Rafa, koji su organizovali UAE i Egipat. Osakaćena deca u bolnici, majka sa amputiranim udovima, koja je izgubila celu porodicu, stotine kamiona sa humanitarnom pomoći spremnih za slanje, koji čekaju brojne provere u Egiptu, Izraelu, pa opet u Egiptu, a zatim kap po kap propuštaju u Gazu", ukazao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, situacija u Pojasu Gaze je svakim danom sve gora.

"Sećam se blokade Lenjingrada od strane nacista tokom Drugog svetskog rata, koja je trajala skoro 900 dana i odnela živote više od milion stanovnika tog grada, kao posledica bombardovanja i gladovanja. Da li je Gazi zaista predodređena ista sudbina? Nemoguće je zamisliti da se to dešava u naše vreme", zaključio je ruski diplomata.

image