Lavrov: Zapad veliča Hitlerove saradnike, odnosi Moskve i Pekinga najbolji u istoriji (VIDEO)

Spoljnopolitička povezanost Rusije i Kine igra sve više stabilizujuću ulogu u međunarodnoj areni, poručio je šef ruske diplomatije

Zapad nastoji da obezbedi sebi privilegovan položaj, stoga govori o "poretku zasnovanom na pravilima" i deli zemlje na demokratije i autokratije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Opklada na sankcioni blickrig protiv ruske ekonomije je propala. Zato oni koji su pokrenuli hibridni rat protiv nas ne priznaju svoje greške i pokušavaju da iskoriste sve više nelegitimnih alata kako bi se iscrpila Rusija, kako kažu, negujući san o eliminisanju naše zemlje kao nezavisnog geopolitičkog entiteta", kazao je Lavrov na sastanku Saveta Federacije.

Prema njegovim rečima, suština pristupa Zapada se ne menja, a to je da natera klijente iz Kijeva da umiru kako bi se potkopao razvoj Rusije.

Šef ruske diplomatije je istakao da je kurs izolacije Rusije doživeo fijasko, jer Moskva ima podršku svetske većine, čemu svedoče brojni kontakti predsednika Putina sa stranim kolegama.

"Ne prilagođavamo se konceptima i šemama koje predlažu druge zemlje, fokusiramo se na svoje interese, poštujući međunarodno pravo i vodeći računa o interesima partnera, koji su spremni da rade sa nama. Zapadni deo evroazijskog kontinenta sve dublje tone u ekonomsku, političku i ideološku krizu zarad lojalnosti hegemonu", ocenio je.

Lavrov je istakao da je Vašington prestao da govori o porazu Rusije u Ukrajini.

"Pošto je takozvana kontraofanziva propala, SAD su smislile novu mantru - 'ne dozvoliti da Putin pobedi', inače će osvojiti ceo NATO i tada se neće spasiti ni Amerika", naveo je.

Kako je dodao, da bi se održao rusofobični kurs, "vrši se atak na našu zajedničku istoriju, veličaju se Hitlerovi saradnici, a Nemačka, Italija i Japan glasaju protiv ruske rezolucije posvećene suprotstavljanju veličanju nacizma".

"Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da su Nemačka, Italija i Japan - bivše države takozvane Osovine, drugu godinu zaredom glasale protiv rezolucije kojom se osuđuje nacizam. Ranije su bili uzdržani. To ponašanje Berlina, Rima i Tokija dovodi u pitanje iskrenost njihovog pokajanja za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom Drugog svetskog rata", podvukao je Lavrov.

Odnosi Moskve i Pekinga najbolji u istoriji

Lavrov se osvrnuo i na spoljnopolitičke odnose Moskve i Pekinga, istakavši da taj odnos sve više igra stabilizujuću ulogu u međunarodnoj areni.

"Rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije trenutno se nalaze u najboljem periodu u svojoj istoriji", istakao je Lavrov.

On je dodao da ne može da se preceni uloga bogatog, poverljivog dijaloga na najvišem nivou, kao i da su samo ove godine održana dva rusko-kineska samita. 

Izraelski metodi protiv Hamasa neprihvatljivi

Lavrov je naveo da Rusija ne može da prihvati izraelske metode protiv palestinskog pokreta Hamas kao prihvatljive, od kojih najviše pati civilno stanovništvo. 

"Rusija je osudila napade Hamasa, ali nakon izraelskih napada odnos žrtava među teroristima i civilima u Pojasu Gaze je jedan prema jedan", istakao je.

Rusija nikada neće pristati na sporazume koji zadiru u bezbednost Izraela, ali se istovremeno mora stvoriti nezavisna palestinska država, u granicama iz 1967. godine, u skladu sa ranije usvojenim rezolucijama UN, sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, koja će u miru i dobrosudstvu živeti sa Izraelom, ukazao je šef ruske diplomatije.

Od toga su danas daleko jer Vašington nije u stanju da sam ili sa saveznicima, tajno od drugih, kako to sada radi, stvori konkretnu i održivu koncepciju stvaranja palestinske države, ocenjuje ruski ministar.

"Jedini način da se problem reši do kraja je da se sprovede međunarodna konferencija na kojoj će učestvovati svih pet stalnih članica SB UN, predstavnici Lige arapskih država, Organizacije islamske saradnje kao i predstavnici Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva", ističe ruski ministar.

On je dodao da je situacija u Pojasu Gaze užasna i da Izrael sravnjuje stambena naselja sa zemljom.

"Izrael veruje da ima pravo da uništi Hamas na bilo koji način. Vidimo kakve su posledice tkave politike. Zapravo, kvartovi se sravnjuju sa zemljom, već je stradalo više od 18.000 civila, ova cifra se povećava svakim danom, dve trećine su žene i deca", precizirao je.

Lavrov je naglasio da je zadatak UN o situaciji u Gazi da zaustavi krvoproliće, obezbedi poštovanje svih normi međunarodnog humanitarnog prava i spreči neselektivno granatiranje.