Rusija

Plan SAD: Novac od ruske zamrznute imovine daju Ukrajini

U nedostatku dogovora, američki zvaničnici razmatraju odakle da izvuku sredstva za pomoć Kijevu
Plan SAD: Novac od ruske zamrznute imovine daju UkrajiniGetty © Photo by Drew Angerer

Američki zvaničnici iza kulisa razmatraju konfiskaciju ruske imovine zamrznute na Zapadu ako Kongres ne odluči o daljoj pomoći Ukrajini, prenosi "Njujork tajms".

Republikanci u Senatu blokirali razmatranje zahteva Bele kuće za sredstva za Ukrajinu i Izrael. Pritom ni Predstavnički dom Kongresa ne žuri da odobri taj trošak.

Republikanci, u zamenu za ustupke na predlog zakona, traže promene u obezbeđenju granica SAD. 

Nakon početka Specijalne vojne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog "Juroklira", jedne od najvećih klirinških organizacija u međunarodnoj trgovini hartijama od vrednosti na svetskom tržištu.

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa podržao je predlog zakona koji predsedniku SAD daje pravo da konfiskuje suverenu rusku imovinu, a državnom sekretaru da ih prenese Ukrajini i međunarodnim organizacijama.

Prema tekstu dokumenta, državnom sekretaru je dato ovlašćenje da pruži dodatnu pomoć Ukrajini koristeći sredstva konfiskovana od Centralne banke Ruske Federacije i drugu rusku imovinu.

Direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina, rekla je da će konfiskacija zamrznute imovine Ruske Federacije u SAD i njihov transfer u Ukrajinu biti negativan za ceo globalni finansijski sistem, a Banka Rusije će nastaviti da uzima sve neophodne korake za zaštitu interesa zemlje.

image