Putin: Odesa je ruski grad; Imamo isti stav kao lideri RS; Amerikanci uništili Severni tok

Rusija nikada nije odbila pregovore, Ukrajina ne želi da se dogovora, precizira predsednik Rusije

Posle više od četiri sata, završeno je obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putinu je stiglo više od dva miliona pitanja građana Rusije i novinara. 

Događaju su prisustvovali predstavnici stranih medija iz prijateljskih, ali i iz neprijateljskih zemalja.

14. dec 2023 • 15:17

Putin odgovorio na pitanje kada će doći do mira u Ukrajini

Rekao bih idete pravim putem, druže. Na šta bih upozorio? Na preveliku naivnost i poverljivost prema našim takozvanim partnerima. A što se tiče saveta, treba verovati u veliki ruski narod. U toj veri je zalog uspeha, preporoda i razvoja Rusije, kazao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara šta biste poručili Vladimiru Putinu iz budućnosti.

Projekat da se poveže prugom Sibir sa Kinom je potreban, železnice rade na tome. Veliki su napori usmereni ka tome, kazao je Putin o razvoju Transsibirske magistrale.

Svaki čovek u različitim periodima svog života želeo je da bude nešto, ranije sam želeo da budem pilot, kasnije obaveštajac, što sam i postao, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje šta je želeo da bude u mladosti.

Poklon koji mi je ostao u sećanju su deca i deca naše dece. To je poklon od Svevišnjeg.

Što se tiče poklona, najviše nas raduje, ne oni pokloni koje nam daju, već oni pokloni koje dajemo drugima.

Verujem da se to posebno odnosi na muški deo publike. Ali i jedno i drugo je lepo.

Poruka za mlade je, postoji čuvena naša izreka "Čuvaj čast od mladosti", jer unapred treba misliti šta će biti sutra.

Problem sa migracijama u Ruskoj Federaciji nije jednostavan. Prema različitim procenama, u zemlji ima oko deset miliona radnih migranata.

"Tržište rada ne bi trebalo da bude zatvoreno za migrante", istakao je predsednik.

Ukrajina dobija novac za tranzit, a inače i koristi naš gas.

Čim naš gas uđe u Ukrajinu, on se razilazi na celu teritoriju. Zašto da kažnjavamo Mađarsku ili Slovačku po pitanju gasa, oni redovno plaćaju pristojan novac.

"Radimo i intenzivno na gasovodu Snaga Sibira, koji je počeo da se radi pre sukoba u Ukrajini. Nikada ništa nismo radili politički motivisano, i nećemo", dodaje.

Rusija se, kako kaže, okrenula na istok mnogo pre sukoba u Ukrajini, i to zato što prati razvoj svetske ekonomije.

"Onamo gde kupuju tamo se i razvijamo. Kupuju i naftu i gas i ugalj. Daj bože zdravlja svim ekonomijama koje od nas kupuju energente i daju nam za to novac", poručuje.

Bavimo se gasifikacijom intezivno, 450.000 domaćinstava je priključeno na gasnu mreži, milion je dobilo tehničke mogućnosti. 

"Nismo mi zatvorili gasovode do Nemačke, već su to uradili Poljaci i Ukrajinci. I nismo mi digli u vazduh Severni tok, to su uradili Amerikanci ili već neko drugi. To je laž da smo mi zatvorili gas ka Nemačkoj. A 'Gasprom' sve svoje obaveze održava, čak i preko Ukrajine. I dalje. I od toga zarađujemo. Kao i Ukrajina od tranzita", prokomentarisao je Putin.

Nemačka privreda će već otići u minus, verovatno mali minus, ali to je njihova odluka, poručio je on.

Crkva se bori za svakog čoveka i ima svoj odnos prema aborutsu. Istovremeno sam pomenuo rezultate kompanije za alkohol. Država želi da rešava sve probleme. Žene ako već zatrudne, treba da zadrže odluku da sačuvaju dete, poručio je Putin.

Velika porodica je naša tradicionalna vrednost. Vaspitanje da je dete Božji dar, i za muškarce i za žene. Tu je i sfera materijalnog blagostanja, ali treba da se obrati pažnja i na medicinske preglede žena, uslove u bolnicama, poliklinikama. I treba razmisliti kako nastaviti rad na podršci porodici sa decom", ukazao je.

Ministarstvo poljoprivrede realizuje mnogo programa podrške tom sektoru, a bez aktivnog učešća zemljoradnika, ništa se ne bi postiglo, rekao je Putin.

S potpunom sigurnošću možemo da kažemo da je prehrambena sigurnost Rusije obezbeđena. Ove godine smo ponovo registrovali rekordan prinos - više od 150 miliona tona žitarica, istakao je.

"To je odlično. Želim da se zahvalim svima koji rade na selu i manjim gazdinstvima na njihovom radu", naveo je Putin.

Žalosno je što na prostoru Bosne i Hercegovine ne postoje ruski mediji, kaže Putin odgovarajući na pitanje novinarke iz RS Darinke Petrović o dominaciji zapadnih medija na prostoru Balkana.

"Nemate pristup RT-u? Nemate? Treba o tome da razmislimo i da vidimo šta možemo s tim da uradimo", kaže predsednik.

Rusija zna kakva je situacija u Republici Srpskoj i BiH, a ocena situacije našeg i tamošnjeg rukovodstva je jednaka, ista, istakao je Putin odgovarajući na pitanje novinarke iz Republike Srpske o situaciji u BiH i konfliktima na Balkanu.

"Budućnost treba da odrede oni koji danas tamo žive. Našu politiku prema Republici Srpskoj i BiH ćemo graditi upravo po tom principu", ocenio je Putin.

Bez obzira na to kakve se odluke nameću, na kraju krajeva, mišljenje lokalnog stanovništva mora se uzeti u obzir, poručuje Putin.

Politička situacija u Bosni je komplikovana zbog mešanja Zapada, a Srbiju krive što podržava Rusiju i neguje bratska osećanja, ocenila je novinarka iz RS Darinka Petrović.

Mislim da stvaranje posebne ekonomske zone u Šebekinu, delu Belgorodske oblasti, treba podržati, kazao je Putin, odgovarajući na pitanje novinarke "RIA Novosti" o razvoju novih regiona Rusije.

To je moj prvi dvojnik, rekao je Putin, komentarišući dvojnika koji je stvorila veštačka inteligencija, i koji mu je postavio pitanje. On je tako ujedno odgovorio i na pitanje kako komentariše navode da ima više svojih dvojnika.

Komentarišući razvoj veštačke inteligencije i pitanje devojčice da li će ona moći da zameni naše najmilije, između ostalog, i, na primer, njenu baku, Putin je, kroz osmeh, odgovorio: "Baku niko neće moći da zameni".

"Nije moguće zaustaviti razvoj veštačke inteligencije", kao ni onog "najvišeg vida" ove inteligencije koji joj omogućava da oseća mirise, i ukuse, i da ima sposobnost da samu sebe razvija. To znači da je onda potrebno uspostaviti prevlast nad veštačkom inteligencijom, odnosno, biti u stanju da njome upravljamo, objasnio je ruski lider, dodajući da bi želeo da Rusija postane jedan od lidera u ovoj oblasti u svetu.

"Šta će se kasnije desiti, kakva je budućnost svega toga - to niko ne zna. Takva je danas realnost", dodao je on. 

Možemo da govorimo o ograničenjima i dogovorima između različitih lidera u ovoj sferi kako ne bi došlo do situacije opasne za čovečanstvo. Tako je bilo i kada se nuklearna energija iskoristila za pravljenje nuklearne bombe, pa su sve države onda shvatile da moraju da se dogovaraju.

Prisustvo naših proizvoda na domaćem tržištu je poraslo za više od 30 odsto i ovaj proces treba nastaviti, istakao je Putin. 

Potrebno je uložiti napore i pomoći plasiranje naših proizvoda na regionalnom nivou, dodao je.

"Naši regioni imaju čime da se ponose", prokomentarisao je on, ukazujući na veliku raznovrsnost proizvoda koji danas dolaze iz Rusije.

Nije Rusija odustala od Nagorno-Karabaha, već je Jermenija prihvatila da je taj region deo Azerbejdžana.

"Nas su samo o tome obavestili. Ja samo konstatujem činjenice. U tome ima i dobrih i loših stvari, ali to se desilo", kaže predsednik Rusije.

Moldavija je nekada bila najsiromašnija zemlja u Evropi, a sada je Ukrajina zauzela njeno mesto.

"Ako Kišinjev ne želi da bude deo Zajednice nezavisnih država, to je njihov izbor. Ako ne žele i ne treba! Ukoliko jedna takva zemlja želi da krene putem Nemačke i energente plaća po znatno višoj ceni – slobodno", dodaje Putin.

Između zemalja Evroazijske ekonomske unije raste trgovinska saradnja.

Sve je na dobrovoljnoj osnovi i na osnovu uzajamne koristi, kaže Putin govoreći o odnosima na postsvjetskom prostoru.

Oni koji su misli da će u Rusiji sve da se sruši i propadne, sad su razočarani.

"'Aurus' je mnogo skup, ali on se proizvodi u malom obimu. Sada se izvozi u UAE, našim prijateljima se ovi automobili dopadaju. Imamo čitav niz automobila, autobusa, limuzina. Na kraju ćemo započeti i serijsku proizvodnju 'Aurusa', i tada će njihova cena biti niža", kaže on.

Što se tiče kineskih automobila, Kinezi su vrlo aktivni na svetskom tržištu i već istiskuju i evropske proizvođače na tržištu Evrope.

"Sve više se prodaju i električni automobili", dodaje on govoreći o Kini.

Kineska vlada aktivno podržava svoje proizvođače zbog čega i uspevaju da istisnu druge proizvođače u EU. Stoga imamo tako mnogo kineskih automobila i u Rusiji. Kvalitet ovih vozila je u porastu, ocenio je predsednik RF

Po odlasku zapadnih kompanija iz Rusije pojavilo se pitanje daljeg razvoja naše automobilske industrije.

Što je automobila više, to će i njihova cena biti niža, kaže Putin i dodaje da su cene automobila porasle za oko 40 odsto, "a to nije malo".

Glavno je da stvorimo i razvijamo sopstvenu "bazu" u ovom sektoru, ističe on.

Drugi bitan zadatak je formiranje grane privrede koja će se baviti proizvodnjom automobilskih delova. Ministarstvo trgovine i industrije se time bavi, uverio je ruski lider.

Potreba za novim udžbenicima istorije nastala je jer je u mnogim od njih pisalo svašta, a ništa nije rečeno o značaju Staljingradske bitke. Da li je to normalno, pita predsednik odgovarajući na pitanje zašto su Rusiji potrebni novi udžbenici istorije.

Za decu koja će sutra postati građani Rusije veoma je važno kako će učiti istoriju.

"Potrebna nam je prava verzija istorijskih događaja koja bi bila dostupna svim đacima i sa kojom bi oni mogli da se upoznaju kroz udžbenike", pojašnjava.

Svaki udžbenik mora da svedoči istinu a ne nečije interese, zaključuje on.

Veliki jubileji povezani sa ruskom istorijom nisu važni samo meni već i narodu cele Rusije i svih bivših sovjetskih zemalja, kaže Putin.

Oni nose veliku moralnu pouku i u velikoj meri su bliski svima nama na ličnom planu.

"Moj stariji brat počiva na peterburškom groblju. To za mene lično ima poseban značaj", prokomentarisao je Putin.

Spremni smo da uspostavimo dobru saradnju sa Francuskom kakva je nekada bila, kaže Putin.

"Spremni smo da nastavimo saradnju sa Francuskom. Ali u jednom trenutku predsednik Francuske je prekinuo odnose sa nama. Nismo mi to prekinuli. Nisam ja stao, on je stao. Ako bude interesovanja, spremni smo", precizirao je.

Rast rusofobije je jedan od alata za borbu protiv Rusije, ističe predsednik.

Putin je ocenio da u svetu zaista raste nacionalizam i povezao rast islamofobije, rusofobije, antisemitizma sa činjenicom da ljudi osećaju nedostatak pravde.

"Nećemo dozvoliti da međuverska i međuetnička mržnja podeli društvo", poručio je ruski predsednik, istakavši da će zaustaviti sve pokušaje da se rusko društvo uzdrma.

Neka od istraživanja kažu da 96 odsto građana Rusije smatraju da je višekonfesionalni i višeetnički sastav našeg društva ogromna prednost našeg društva, kaže Putin, odgovarajući na pitanje kako ceni rastući nacionalizam i antisemitizam u svetu.

Na frontu, prema rečima novinara RT-ja tih problema nema, tamo se svi bore rame uz rame.

Ukoliko je nekome od zapadnih novinara produžen boravak u pritvoru, to je odluka suda, rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinarke "Njujork tajmsa" zbog čega je australijskom novinaru "Volstrit džornala", koji se u pritvoru nalazi već 37 nedelja, dodatno produžen pritvor.

"Mi po tom pitanju imamo kontakt sa američkim partnerima, vodimo razgovore, ali oni nisu laki. Mi želimo da se dogovorimo, ali taj dogovor mora da odgovara svim stranama, i nama i SAD", objasnio je Putin, komentarišući zbog čega novinar i američki državljanin Pol Vilan, koji je u Rusiji u pritvoru, još ne mogu da se vrate u svoje zemlje.

"Mislim da razgovaramo na jeziku koji je svima jasan i nadam se da ćemo doći do rešenja. Ali, ponavljam, i američka strana mora da ima sluha za nas, i da donese odluke koje bi se dopale i Rusiju", objasnio je Putin.

Stabilno razvijamo ekonomske veze u najrazličitijim oblastima sa Kinom i to me raduje. U toku je diversifikacija naših odnosa. Zajedno gradimo mostove, sarađujemo u visokotehnološkim sferama, rekao je Putin.

"Trgovinski promet sa Pekingom će sledeće godine, kako se očekuje, biti 200 milijardi dolara, a ove godine i više od 200 milijardi".

Rusko-kineski odnosi su zalog stabilnosti u svetu, ističe Putin.

Vidimo da SAD pokušavaju da presele u Aziju aktivnosti bloka NATO, što je izvan ciljeva Severnoatlanske alijanse koja nema šta da traži na azijskom kontinentu.

Naše aktivnosti nisu usmerene protiv drugih država, ističe predsednik RF.

Putin je dao prednost novinaru kineskog agencije "Sinhua" i zamolio da prvo on postavi pitanje, pa tek onda novinar "Njujork tajmsa", s obzirom da su novinari nestrpljivi da postave pitanje predsedniku Rusije.

U svetu postoji dovoljan broj zemalja koje ne žele da žive po pravilima Zapada, koja se svakog dana menjaju u zavisnosti od interesa, rekao je Putin.

Veliki broj zemalja želi da živi po pravilima koja pišu u dokumentima UN, i upravo tome će i biti posvećeno rusko predsedavanje sledećim samitom BRIKS-a u Rusiji, dodao je ruski lider. 

Povećali smo penzije u skladu sa inflacijom za 10 posto i nešto više, a od početka ove godine planiramo još jednu indeksaciju penzija.

Do jula 2024. godine imaćemo još tri indeksacije penzija, dodaje predsednik.

Putin očekuje da predstojeća indeksacija penzija od 7,5 odsto neće biti niža od inflacije.

"Potrebno je da se sve blagovremeno radi", objasnio je on.

Penzioneri od sada više neće uplaćivati dodatan porez prilikom plaćanja komunalija, rekao je Putin, dodajući da, ukoliko u slučaju pojedinih porodica troškovi na komunalne delatnosti budu iznosili više od 22 odsto, onda će one imati pravo na subvencije.

Putin: Svi vide šta se dešava u zoni SVO, a šta u Pojasu Gaze

Za novogodišnje praznike, Putin je posavetovao građane RF da provedu vreme sa bliskim ljudima, porodicom, da odu do pozorišta i urade nešto lepo za druge.

Osećaj odgovornosti, odnosno, "duga" me motiviše da idem dalje, kaže Putin odgovarajući na pitanje kako podnosi stres i čuva motivaciju u borbi.

"Ako si siguran u ono što radiš, treba i sigurno da koračaš ka cilju. Stalno radim na sebi", dodaje.

Ne samo u nemačkim gradovima, i u evropskim i u američkim gradovima, mnogi shvataju da radimo pravilnu stvar, da se borimo za nacionalne interese, rekao je Putin, objasnivši da Rusiju danas podržava veliki deo sveta.

Dobrim tempom se razvija i turizam u Rusiji, ističe Putin, zahvaljujući se u isto vreme onima koju ulažu napore u tom sektoru.

Radimo na razvoju avio saobraćaja, puteva i transporta, poručuje Putin.

Put od Moskve i do Sankt Peterburga će ubuduće trajati dva sata i 15 minuta, što će ljudima olakšati svakodnevni život, dodao je ruski lider, govoreći o razvoju transporta u zemlji. 

Zapad "puca sebi u nogu" kada ograničava sposobnost Rusije da koristi dolar i evro, naglasio je Putin.

Šef države je podsetio da je Moskva 2021. godine, kada je opsluživala izvoz, koristila 87 odsto deviza - dolar i evro, a da je rublja korišćena u od 11 do 13 odsto slučajeva.

"Do septembra 2023. rublja je korišćena 40 odsto, a upotreba evra i dolara pala je na 24 odsto. Udeo rublje u ruskoj spoljnoj trgovini u septembru porastao je na 40 odsto, juana - 33 odsto, a dolara i evra - smanjeni na 24 osto", precizirao je.

"Situacija na finansijskom tržištu je stabilna, najvažnije je obezbediti predvidljivost", napomenuo je.

Bez obzira na rast nekih troškova, Vlada Ruske Federacije u potpunosti ispunjava sve obaveze prema građanima. Sve što je država obećala, ispuniće.

Svima je poznata ideja novog predsednika Argentine da pređe na dolar. To je odluka te zemlje. Inflacija u Argentini je 143 odsto, a tu je i problem oko vraćanja zajmova iz različitih izvora. To je značajan gubitak suvereniteta.

Ali ako njihovo rukovodstvo ne vidi drugi izlaz, to je njihova odluka, kazao je Putin u vezi sa odlukom argentinskog predsednika o prelasku na dolar.

Privatne, vojne kompanije u Rusiji ne postoje, precizirao je Putin. 

Situacija na frontu je sve bolja, to je činjenica. Nema uvek dovoljno oružja, istina je. Linija fronta je skoro 2.000 kilometara. Sigurno je da svuda ne stiže sve na vreme, ali proizvodnja raste. Ministarstvo odbrane aktivno radi na tome.

Želim da se zahvalim našim građanima koji pomažu našim vojnicima na frontu. 

Deca su vojnicima na frontu poslala tri miliona pisama, a takva pisma greju srca naših vojnika.

Potrebno je razvijati sport i programe koje imamo. Prošle godine je 1,5 miliona i više odvojeno za razvoj regionalnog sporta.

Sport će biti jedna od važnih stavki u budućem predsedničkom programu.

Predsednik je na molbu dece sa Krima koja su mu se obratila i zamolila da im se obnovi sala za fizičko odgovorio potvrdno. "Uradićemo to", kaže Putin.

Zvaničnici MOK-a postali su previše zavisni od sponzora i mogli bi da sahrane olimpijski pokret, smatra ruski predsednik.

"Uvek sam govorio da sportistima treba omogućiti takmičenje. Treba pogledati kakve uslove postavlja MOK." 

Sport nije povezan sa politikom, on povezuje ljude. Postoje problemi, i sportisti nemaju nikakve veze sa tim. Neka idu i neka se takmiče. Isto važi i za ruske sportiste i za one iz drugih zemalja. Ali to zapadni zvaničnici ne dozvoljavaju, napomenuo je.

Ako su ciljevi MOK-a da se odseku sportisti koji se bore za medalje i da se "isprazni" ruski tim, onda nema potrebe da odlaze domaći sportisti na takmičenja.U svakom slučaju, Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet moraju da donesu odluku, napomenuo je predsednik.

Što se tiče odluke MOK-a i poređenja sa izraelskim sportistima, sve što rade međunarodni zvaničnici u vezi sporta je kontradiktorno.

"MOK je i nastao da bi povezao a ne razdvajao ljude", precizirao je predsednik Rusije.

Predsednik je napomenuo da Ruska Federacija želi da otvori bolnicu na granici Pojasa Gaze, ali to još nije moguće.

"Razgovarao sam i sa premijerom Netanijahuom. Izraelska strana smatra da otvaranje ruske bolnice u Pojasu Gaze nije bezbedno, tako da ćemo stati sa tim naporima. Mi sa Izraelom imamo sporazum i oni su nas zamolili da povećamo isporuku medicinske opreme i lekova", rekao je Putin.

Moraju biti primenjena rešenja za stvaranje palestinske države, sa prestonicom u istočnom Jerusalimu. U stalnom sam kontaktu sa turskim predsednikom Erdoganom, delimo iste stavove po tim pitanju, planiramo da se sastanemo. Što se tiče naših napora, posetio sam nedavno dve arapske zemlje gde smo razgovoarali o tome.

"Sledeće godine moguć je sastanak sa Erdoganom u Turskoj. Sada je najvažnije sačuvati ljude u Gazi", istakao je Putin.

Generalni sekretar UN je područje Gaze nazvao najvećim dečjim grobljem. Ta ocena mnogo govori, to je objektivna ocena.

Za vreme Hladnog rata, velike sile su blokirale odluke drugih zemalja. Toga je uvek bilo. UN se i formirao tako da se pronađe konsenzus, a ako ga nema, neće biti ni rešenja, naveo je Putin.

Pogledajte Specijalnu vojnu operaciju i šta se dešava u Gazi i vidite razliku, napomenuo je ruski predsednik.

Pratim šta se dešava u Gazi. Želim da istaknem značajnu ulogu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana po ovom pitanju. On je jedan od svetskih lidera koji obraćaju pažnju na tu tragediju i čini sve kako bi se situacija promenila.

Erdogan je veoma aktivan u tome, neka mu Bog da zdravlja, rekao je Putin govoreći za turske medije o palestinsko-izraelskom sukobu. 

Rusija izdvaja sredstva za potrebe novih regiona, i radi na njihovom "uvođenju" u ekonomski sistem zemlje.

Ove godine novi regioni su uplatili 170 milijardi rubalja u budžet zemlje. To ukazuje da se ekonomija ovih regiona oporavlja i da dolazi u normalno stanje, rekao je predsednik.

"Ima još dosta toga što treba da uradimo, ali mi ćemo to uraditi", istakao je Putin.

Situacija na frontu je sve bolja za ruske snage duž cele linije fronta, jer ruska vojska poboljšava svoje pozicije svuda u zoni SVO.

Ukrajinci govore da je njihovo ratovanje put sa jednim krajem, rekao je Putin govoreći o situaciji na frontu. 

Protivničke snage gube znatno više vojnika nego mi.

To je povezano sa tim što ukrajinski vrh sada ide u zapadne zemlje da izmoli dodatnu pomoć. Dok oni putuju, moraju da pokažu da ukrajinske snage imaju nekakve šanse da postignu rezultate na frontu i zato šalju borce u takve borbe, objasnio je Putin. 

Kako je rekao to nisu samo obični vojnici koji se šalju u takve bitke, već vojna elita Ukrajine. Stoga, kako ocenjuje Putin, slati ih u takve borbe je "glupo" i neodgovorno od strane političkog rukovodstva Ukrajine, jer njih nema mnogo.

Protivnik je objavio veliku kontraofanzivu, ali nigde nisu uspeli da postignu rezultate na frontu.

Kada dođe do unutrašnjih promena u SAD, kada počnu da traže kompromise i da uzimaju u obzir stavove drugih zemalja, tada će moći da se normalno razvijaju odnosi sa njima. 

Spremni smo i sa SAD da razvijamo odnose, jer su oni bitna država. Ali, njihova imperijalistička politika smeta njima samima, istakao je Putin.

"Spremni smo da gradimo odnose sa Sjedinjenim Državama, to je važna zemlja u međunarodnoj areni. Ali još ne postoje temeljni uslovi za izgradnju odnosa sa Vašingtonom", napomenuo je.

Viktor Orban nije proruski političar, već pronacionalni koji štiti mađarske nacionalne interese. Takvih kao što je on danas više nema.

"Orban i Fico nisu proruski političari, već pronacionalni", istakao je.

EU je delimično izgubila svoj suverenitet i donose odluke na svoju štetu. Mi to danas vidimo, prokomentarisao je Putin, govoreći o politici Unije. 

Evropljani koji su bili garanti Minskih sporazuma sada se prave kao da ništa nisu znali o onome što se dešavalo. 

Krvavi događaji u Donbasu tokom osam godina doveli su takođe do ovoga što se danas dešava. 

Državni prevrat u Ukrajini koštao je SAD 5 milijardi dolara, što su priznali i sami Amerikanci, dodao je Putin.

Istočni i jugoistočni deo Ukrajine je oduvek bio proruski jer je u pitanju istorijski ruska zemlja.

"Odesa je takođe ruski grad i to svi znaju, ali ne, oni izmišljaju nekakve gluposti", rekao je Putin, govoreći o istorijskim činjenicama koje se danas menjaju.

Problem je u tome što su u svojoj osnovi Rusi i Ukrajinci isti narod, te je ovo što se danas dešava velika tragedija nalik na građanski rat.

Problemi su počeli od državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine. Do tada smo desetinama godina pokušavali da izgradimo dobre odnose sa Unijom, podsetio je Putin. 

Normalizacija odnosa sa EU ne zavisi samo od nas. Nismo mi pokvarili odnose, već su nas pokušali da odgurnu u drugi plan, rekao je Putin govoreći o odnosima sa EU.

Ljudi koji su se dokazali na frontu će biti veoma potrebni našim mladim generacijama i to u najvećoj meri, rekao je Putin, razgovarajući sa jednim od boraca koji se sa fronta uključio da razgovora sa Putinom.

To je sada naročito izraženo budući da smo na prekretnici. Vaspitavanje omladine u duhu patriotizma je izuzetno važno, i mi time već sada počinjemo da se bavimo, pojasnio je.

Više od 1.000 ljudi koji su bili na frontu i koji su se vratili danas rade u školama, i svojim ličnim primerom uče decu i svedoče o onome što se danas dešava, dodao je Putin.

Svi koji se danas sa oružjem u rukama bore za Rusiju moraju da imaju apsolutno iste uslove, poručio je Putin. 

Ako je potrebno, uvešćemo i izmene u zakone kako bi to bilo realizovano. 

Nema potrebe za novim talasom mobilizacije, naglasio je Putin.

412.000 ljudi smo planirali da mobilizujemo do kraja godine, a okupili smo čak 486.000 ljudi.

Oko 1.500 ljudi svakog dana je spremno da ide na front i brani Rusiju, istakao je Putin, govoreći o velikom broju Rusa koji se sami prijavljuju da idu u vojsku i brane otadžbinu.

Ukupno, na liniji fronta se nalazi 617.000 ljudi.

Delimična mobilizacija u Rusiji okupila je 300.000 ljudi za potrebe vojske. Naši momci odlično ratuju, među njima danas ima čak 14 heroja Ruske Federacije, naglasio je Putin.

Ukrajina je dobila od Zapada sve što su joj obećali, ako ne i više vojne pomoći.

"Što se tiče demilitarizacije, Ukrajina dobija dosta naoružanja, koje će uskoro početi da ponestaje. Isporučili su Kijevu sve što su zapadne zemlje obećale da će isporučiti, pa čak i više. Međutim, ruska vojska nastavlja da uspešno uništava ovo oružje", naglasio je ruski predsednik.

Ukrajina danas gotovo i da ništa ne proizvodi, istakao je ruski lider. 

Ukrajina ne želi da se dogovara, tako da smo bili prinuđeni da se okrenemo drugim, vojnim merama, rekao je Putin, govoreći o drugom cilju Rusije u zoni SVO, a to je demilitarizacija. 

"Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom", podsetio je Putin.

Nacionalni heroj Ukrajine je Stepan Bandera, podsetio je Putin, objašnjavajući rasprostranjenost nacizma u Ukrajini. 

Takođe, skrenuo je pažnju na aplaudiranje ukrajinskom nacisti u kanadskom parlamentu, čemu je prisustvovao i ukrajinski lider. 

Ciljevi i zadaci SVO su isti kao i pre, potvrdio je Putin.

Mir će biti postignut onda kada postignemo svoje ciljeve, pojasnio je.

Želimo postići demilitarizaciju, denacifikaciju Ukrajine, a takođe želimo da ona bude vojno neutralna zemlja, podsetio je predsednik Rusije. 

U Rusiji takođe registrujemo i porast prosečne dužine života građana. Danas, građani Rusije u proseku žive 74 godine.

Naše kompanije uspešno vraćaju sve kredite koje su dobile od zemalja ili organizacija u inostranstvu.

Ruski bankarski sektor je stabilan.

"Realne plate će porasti za osam odsto. Ovo je minus inflacija. Razumem da neće svi imati ovo, ali u proseku za zemlju ova statistika je tačna. Od 1. januara povećanje minimalne zarade biće 18 odsto", ukazao je.

Realni raspoloživi dohodak stanovnika će takođe porasti.

Nivo nezaposlenosti sada iznosi 2,9 odsto, i tako nikada nije bilo u istoriji Rusije. To je odlično postignuće, naglasio je predsednik Rusije.

Spoljni dug Rusije se, takođe, smanjuje.

Otvaraćemo nova radna mesta, naglasio je ruski lider.

Nažalost, inflacija je porasla, ali Centralna banka se bavi ovom problematikom. Uspećemo da se vratimo ciljanim brojkama. 

Glavni pokazatelj, rast BDP, do kraja godine porašće više od 3 odsto, to je dobar pokazatelj. Učinili smo dobar korak napred.

"3,6 odsto je rast industrijske proizvodnje, dok je rast u prerađivačkoj industriji - 7,6 odssto, a 10 odsto rast investicija u osnovni kapital", naveo je.

Stabilnost ekonomskog sistema Rusije iznenadila je ne samo strane zemlje, nego i mnoge od nas, prokomentarisao je on.

Mnogi u svetu su zadivljeni da ruska ekonomija nije propala uprkos pritiscima, potvrdio je Putin. Ekonomija Rusije je u dovoljnoj meri stabilna da bi zemlja mogla da ide napred.

Finansijsko-ekonomski suverenitet je budućnost svake države pa i Rusije, dodao je ruski lider.

Jačanje suvereniteta zemlje pretpostavlja jačanje njenih odbrambenih sposobnosti, razvoj političkog sistema, brigu o građanima i još neke aspekte, poručio je Putin.

Za zemlju kao što je Rusija njeno postojanje bez suvereniteta nije moguće, nje u tom slučaju neće biti, rekao je danas predsednik Rusije.

"Rusija ne može da postoji bez suvereniteta - neće postojati u onom obliku u kojem je postojala hiljadama godina. Reč je o jačanju bezbednosti, javnog suvereniteta, obezbeđivanju prava građana i bezbednosti u sferi ekonomije, tehnologije, razvoju parlamentarizma", istakao je ruski lider.