Rusija

Ruski ambasador optužio Ukrajinu: Pokušavate da izazovete sukob Rusije i NATO

Anatolij Antonov rekao je da režim u Kijevu i dalje ne priznaje odgovornost za incident u Poljskoj, iako su poznati uzroci incidenta
Ruski ambasador optužio Ukrajinu: Pokušavate da izazovete sukob Rusije i NATOGetty © Sean Gallup / Staff

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je u intervjuu za američki "Njuzvik" optužio Ukrajinu da nastoji da izazove direktan vojni sukob Rusije i NATO, prenose "RIA Novosti".

"Ukrajinske vlasti ne samo da mole Vašington za dodatnu vojnu pomoć, već i pokušavaju da izazovu direktan vojni sukob Ruske Federacije i NATO-a", rekao je Antonov.

Ukrajinske vlasti i dalje ne priznaju da su njihove rakete u utorak pale u Poljskoj i ubile dve osobe, dok u SAD, Poljskoj i NATO-u, iako su se brzo identifikovali uzroci incidenta, nastavljaju da govore o odgovornosti Rusije.

Antonov je upozorio da takav pristup "može samo da isprovocira režim u Kijevu, koji se već oseća popustljivim".

"Američki zvaničnici, mediji i nevladine organizacije nastavljaju da skandiraju mantru 'Rusija je kriva za sve'. Američka strana pribegava ovoj metodi u svakoj teškoj situaciji. Čak i kada su SAD javno priznale činjenicu da je Kijev odgovoran za smrt poljskih državljana", naglasio je ruski ambasador.

Rusija se nada skorom imenovanju američkog ambasadora

Antonov je dodao da "Rusija ne vidi želju Sjedinjenih Američkih Država da se prekinu bilateralni odnosi, kao i da se nada skorom imenovanju novog američkog ambasadora i radu njihove ambasade u Moskvi u punoj snazi".

"Polazimo od toga da nema potrebe da prekidamo kontakte i diplomatske odnose. Smatram da bi to bila pogrešna odluka i po mom mišljenju, američka strana nema želju da prekida odnose između naše dve zemlje. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti biti imenovan američki ambasador u Rusiji, a da će američka ambasada raditi punim kapacitetom", zaključio je on.

Američki predsednik Džo Bajden ranije je predložio članicu Stejt departmenta Lin Trejsi za mesto ambasadora u Moskvi. Rusija je već odobrila kandidata, koji treba samo da bude odobren u američkom Senatu. To će biti utoliko lakše, jer su demokrate, članovi Bajdenove stranke, zadržali kontrolu nad gornjim domom Kongresa nakon izbora na sredini mandata.

image