Rusija

Zaharova: U predlozima Borelja nema ni reči o pregovaračkom rešenju ukrajinske krize

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova izjavila je da većina zemalja nije spremna da sledi Brisel, koji vraća svet u period raskola
Zaharova: U predlozima Borelja nema ni reči o pregovaračkom rešenju ukrajinske krizewww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je da ideje koje je zemljama Evropske unije (EU) preneo šef evropske diplomatije Žozep Borelj ne sadrže ni nagoveštaj strateške vizije EU u odnosima sa Rusijom i izazivaju novi dugotrajni rascep u Evropi. 

"Nažalost, ideje koje šef evropske diplomatije Borelj promoviše u zemljama članicama EU, kao i do sada, ne sadrže ni nagoveštaj strateške vizije EU u odnosima sa Rusijom, one samo izazivaju novi dugotrajni raskol u Evropi. Ne nude se rešenja nagomilanih problema. Kao da se Rusija ili Evropska unija, geografski i civilizacijski susedi, mogu nekako udaljiti jedna od druge", rekla je Zaharova, komentarišući Boreljove predloge o zajedničkim pristupima Evropske unije odnosima sa Rusijom.

Prema njenim rečima, "nameće se zaključak da je cilj sadašnjih lidera EU da brzo daju uverljivo objašnjenje za pokušaje da se odnosi sa Rusijom svedu na političku konfrontaciju, da se liše zajedničke istorije i ekonomske baze".

 "Postoji želja da se političarima u budućnosti ograniče mogućnosti da pronađu izlaz iz ove duboke krize. Svakako, u sadašnjim uslovima zahtev većine evropskog društva je sasvim suprotan", dodala je ona.

Zaharova je napomenula da "Borelja očigledno proganja želja da sumnjivim inicijativama upiše svoje ime u svetsku i evropsku istoriju.

"Španac se do sada istakao samo kao najkonfliktniji visoki predstavnik EU (za spoljnu i bezbednosnu politiku) svih vremena, upamćen po svojim militantnim pozivima na 'pobedu na bojnom polju' kao i rasističkim izjavama o 'evropskoj bašti' i 'džungli' koja muči Evropljane", podsetila je ona.

Ruska zvaničnica je dodala da je prerano govoriti o rezultatima razgovora unutar EU o odnosima sa Rusijom, jer se njihova diskusija nastavlja, i istakla da Moskva o tome ne gaji nikakve iluzije.

Komentarišući suštinu šest tačaka koje je predložio Borelj, Zaharova ih je nazvala dokazima da je problem Ukrajine sa državnim udarom 2014. godine inspirisan Zapadom stvoren veštački, kao ideološko pokriće za zadatak političkog, ekonomskog, tehnološkog i humanitarnog obuzdavanje Rusije, kako bi se obezbedila hegemonija Zapada u Evropi i svetu u celini.

"Zbog toga, u predlozima Borelja nema ni reči o pregovaračkom rešenju ukrajinske krize, pa ni o obezbeđivanju bezbednosti u Evropi", primetila je ona.

Prema njenim rečima, "Brisel se do sada oslanjao na 'ljuljanje' unutrašnje političke situacije u Rusiji, čišćenjem sopstvenog informacionog polja sa alternativnih gledišta, konsolidaciju Zapadnog Balkana kao sfere uticaja EU, prenošenje rivalstva sa Moskvom na postsovjetski prostor, namećući zapadnocentrična pravila i izolaciju Rusije".

"Ovo drugo je 'fiks ideja', koja je postala stvarna svrha za EU, uzaludna i koja snosi samo troškove za zemlje EU i njihove građane, koji su prinuđeni da plaćaju strateški pogrešne procene svojih političara iz svojih džepova", dodala je Zaharova.

Zaharova je naglasila da u većini svetskih metropola nisu spremni da slede Brisel, koji svojom srednjovekovnom logikom vraća svet u vreme rascepa, visokih zidina i opkoljenih tvrđava.

"Koristeći današnju terminologiju, možemo reći da je rukovodstvo EU, očigledno zaraženo nekom vrstom anomalnog političkog virusa, odlučilo da se samoizoluje od Rusije", ocenila je ona.

Ruska zvaničnica je istakla da je Moskva uverena da će praktični značaj rezultata unutar diskusije u EU u velikoj meri zavisiti od prihvatanja nove realnosti "na terenu".

"Moraju da shvate da nema alternative izgradnji bezbednosti na zajedničkom evropskom kontinentu sa Rusijom, sposobnosti evropskih prestonica, oslanjajući se na svoj suverenitet, da štite interese sopstvenih građana i Evropske unije uopšte, a da se to ne pretvori u sekundarno oruđe geopolitičkog širenja SAD i NATO-a", zaključila je Zaharova

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ranije je na sastanku sa ministrima inostranih poslova objavio predloge za zajednički pristup Evropske unije u šest tačaka prema Rusiji u svetlu ukrajinske krize koje su, prema njegovim rečima, odobrili učesnici sastanka.
Borelj je istakao da dok traje sukob u Ukrajini i nejasno je kada će se okončati, budući odnosi sa Rusijom takođe ostaju nejasni, a zemljama EU je već sada potreban zajednički pristup.

image