Rusija

Rusija nezadovoljna sprovođenjem memoranduma sa UN: I dalje poteškoće sa izvozom žita i đubriva

U dokumentu koji su potpisali Rusija i UN se navodi da je memorandumom obuhvaćen i izvoz na svetsko tržište sirovina poreklom iz Rusije, a koje su potrebne za proizvodnju đubriva (amonijak), kao i poljoprivrednih proizvoda kao odgovor na globalnu krizu hrane
Rusija nezadovoljna sprovođenjem memoranduma sa UN: I dalje poteškoće sa izvozom žita i đubriva© AdobeStock

Rusija nije zadovoljna načinom na koji se sprovodi memorandum potpisan sa sekretarijatom Ujedinjenih nacija o slobodnoj isporuci ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetsko tržište, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

"Ne možemo biti zadovoljni sprovođenjem memoranduma Rusija-UN, jer se ne postižu konkretni rezultati, a mi imamo iste poteškoće uprkos izjavama da izvoz poljoprivrednih proizvoda i izvoz đubriva navodno ne podleže sankcijama", rekao je Veršinjin, prenosi TASS.

Memorandum o isporuci ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetsko tržište sklopljen je između Ruske Federacije i generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija, odnosi se na pravo na adekvatnu ishranu kao ljudsko pravo i podrazumeva da hrana nije samo roba.

U dokumentu koji su potpisali Rusija i UN se navodi da je memorandumom obuhvaćen i izvoz na svetsko tržište sirovina poreklom iz Rusije, a koje su potrebne za proizvodnju đubriva (amonijak), kao i poljoprivrednih proizvoda kao odgovor na globalnu krizu hrane.

Patrušev: Rusija nije zainteresovana za produženje sporazuma o žitu sa Ukrajinom

Rusija nije zainteresovana za produženje sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka, izjavio je danas ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

On je naveo da izvoz ruskog žita posle prestanka važenja tog sporazuma nije smanjen, nego je čak neznatno i povećan.

Patrušev je naveo da je to u velikoj meri politička odluka, a da će Rusija nastaviti da izvozi svoje žito, pošto ima svoje kupce, prenela je agencija "RIA Novosti".

Rusija se u julu povukla iz sporazuma, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske u julu 2022. godine, a omogućavao je Ukrajini da bezbedno izvozi žito preko svojih crnomorskih luka.

Rusija je saopštila da je odustala od toga sporazuma jer, kako tvrdi, nisu bile uklonjene barijere za izvoz ruskog žita i mineralnog đubriva na osnovu toga dogovora, kao i zbog toga što najsiromašnije zemlje nisu dobile žito, kao što je bilo predviđeno.

image