Rusija

U Finskoj održan protest zbog zatvaranja granice sa Rusijom; Moskva formira Lenjingradski vojni okrug

Na skupu se okupilo oko 50-60 demonstranata, uglavnom Rusa koji žive u Finskoj i imaju pasoše dve zemlje
U Finskoj održan protest zbog zatvaranja granice sa Rusijom; Moskva formira Lenjingradski vojni okrugwww.globallookpress.com © MAGO/Lauri Heino

Protestni skup protiv zatvaranja granice sa Rusijom održan je u finskom gradu Lapenranta, javila je lokalna televizija Ile.

"U Lapenrantu je danas održan protest protiv zatvaranja istočne granice. Kako javlja dopisnik Ile, na skupu se okupilo oko 50-60 demonstranata. Uglavnom su to bili Rusi koji žive u Finskoj i imaju pasoše dve zemlje", prenosi agencija "RIA Novosti".

Prema rečima jednog od učesnika demonstracija, za sadašnju situaciju treba kriviti Finsku i NATO. Ona je napomenula da su migranti i ranije dolazili u zemlju, ali to nije dovelo do preduzimanja ovako oštrih mera.

Prema Ile-u, građani su nezadovoljni i nedoslednošću lokalnih vlasti, koje prvo "otvore granicu pa je ponovo zatvore".

Tridesetog novembra finska vlada je zatvorila sve putne kontrolne punktove na granici sa Rusijom. Helsinki je svoje postupke objasnio navodnim nekontrolisanim dolaskom izbeglica iz susedne zemlje.

Finska je 14. decembra odlučila da otvori dva kontrolna punkta - Valima i Nirala, ali ih je ponovo zatvorila 15. decembra.

Jedina transportna opcija između dve zemlje duž kopnene granice ostaje železnički teretni prevoz preko kontrolnog punkta Vainikkala.

Lenjingradski vojni okrug na granici sa Finskom

Da bi Finska mogla da se suoči sa određenim problemima nakon ulaska u NATO, vezanim za stvaranje Lenjingradskog vojnog okruga, prokomentarisao je danas i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin za televiziji "Rusija 1".

"Nije bilo nikakvih problema. Sada će ih biti, jer ćemo sada formirati Lenjingradski vojni okrug i tamo koncentrisati određene vojne jedinice. Šta im je ovo trebalo? Glupost. Oni su uvukli Finsku u NATO. Jesmo li mi imali bilo kakve sporove sa Finskom? Svi ​​sporovi, uključujući i one teritorijalne, rešeni su davno, sredinom 20. veka", istakao je Putin.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući postupke Helsinkija, rekao da granični prelaz koriste oni koji na to imaju zakonsko pravo.

Prema njegovim rečima, za Moskvu su neprihvatljive netačene optužbe za izazivanje migracione krize.

image