Tramp: Ja sam jedini kandidat koji može sprečiti treći svetski rat

Bivši američki predsednik tvrdi da je on jedini kandidat koji može sprečiti svetsku katastrofu

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je situacija na Bliskom istoku "potpuno van kontrole" i da bi on, za razliku od aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena, mogao da spreči katastrofu.

Na svojoj društvenoj mreži "Istina" Tramp je upozorio da bi na Bliskom istoku mogla da se desi "katastrofa" ukoliko se situacija "ne reši snažno i precizno".

Prethodno, na predizbornom mitingu u Renu u državi Nevada, Tramp je optužio Bajdenovu administraciju da je protraćila Abrahamske sporazume, koji su mogli da donesu mir Bliskom istoku.

Tokom njegovog mandata, SAD su posredovale u sklapanju niza takozvanih Abrahamskih sporazuma, o normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih država. I Saudijska Arabija je, navodno, pregovarala o sličnom aranžmanu, ali je odgovor Izraela na napad Hamasa od 7. oktobra onemogućio sklapanje sličnog sporazuma.

Bivši predsednik Tramp je izjavio da, kada bi on bio predsednik, ne bi ni došlo do sukoba na Bliskom istoku i da bi izbegao sukob Rusije i Ukrajine. Tramp je ranije nekoliko puta kazao da bi konflikt u Ukrajini zaustavio za 24 sata. Kako je izgovorio pred svojim pristalicama u Nevadi, ukoliko Bajden ostane još četiri godine na vlasti svet će se suočiti sa egzistencijalnom pretnjom.

"Ja sam jedini kandidat koji vam može obećati: sprečiću treći svetski rat", rekao je Tramp.

Međutim, Trampova nastojanja da ponovo postane predsednik SAD dovode u pitanje desetine optužbi, uključujući i onu za prevaru glasača u Džordžiji. Tramp tvrdi da je on žrtva političkog progona.

Predsednik SAD Bajden je podržao izraelske vojne akcije u Gazi, što je odbilo jedan deo njegovih glasača. Prema anketama iz novembra, samo 22 odsto američkih birača podržava Izrael, dok 14 odsto podržava Palestince.

Kako pokazuju iste ankete, većina američkih glasača podržala bi prekid vatre i u sukobu na Bliskom istoku i u Ukrajini.