Centralna izborna komisije Rusije prihvatila Putinovu kandidaturu

Na taj način dobijena je dozvola za otvaranje posebnog računa kod Sberbanke kako bi se počelo sa prikupljanjem 300.000 potpisa birača za kandidaturu na izborima

Ruska Centralna izborna komisija prihvatila kandidaturu ruskog predsednika Vladimira Putina i grupu birača koja će podržati samoimenovanje aktuelnog ruskog lidera Vladimira Putina na predsedničkim izborima 2024. godine, prenosi TASS.

Na taj način dobijena je dozvola za otvaranje posebnog računa kod Sberbanke kako bi se počelo sa prikupljanjem 300.000 potpisa birača za kandidaturu na izborima.

Osim toga, komisija je takođe registrovala Putinove predstavnike za finansijska pitanja.

"Prihvaćeno je jednoglasno", saopštila je predsednica komisije Ela Pamfilova.

Ona je navela da je Centralna izborna komisija Rusije primila prijave 16 kandidata za predsedničke izbore u toj zemlji, napomenuvši da kampanja ušla u aktivnu fazu i da će se, prema CIK-u, broj prijava povećati.

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za učešće na predsedničkim izborima 2024. godine.

Putin se kandiduje kao nezavisni kandidat. Prema zakonu o izborima za predsednika Ruske Federacije, za to je trebalo da stvori grupu birača od najmanje 500 ljudi. Sastanak grupe održan je 16. decembra, a učesnici su jednoglasno podržali Putina.