Rusija

"Nacionalizam je pomračio sve": Zaharova objasnila zašto je Zelenski "zaboravio" ruski jezik

Ukrajinski predsednik je "zaboravio" ruski jezik kako bi se bolje razumeo sa nacionalistima, ocenjuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
"Nacionalizam je pomračio sve": Zaharova objasnila zašto je Zelenski "zaboravio" ruski jezik© Tanjug/Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se tokom predizborne kampanje zalagao za ruski jezik kao maternji i za dvojezičnost Ukrajine, ali je sada "zaboravio" ruski kako bi bio na istoj talasnoj dužini sa ukrajinskim nacionalistima, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Dan ranije, novinar turske novinske agencije Anadolija postavio je na konferenciji za novinare Zelenskom pitanje na ruskom jeziku o dešavanjima u Pojasu Gaze, ali je ukrajinski lider zatražio prevodioca i odgovorio na ukrajinskom jeziku.

"To je namenjeno ljudima kojima je nacionalizam zamenio sve ostalo – moral, etiku, čak i pragmatiku. Postoji nešto kao što je slepilo. Sve je pomračeno, nacionalizam je pomračio sve, a ta fraza je namenjena takvim ljudima", kazala je Zaharova za radio Sputnjik.

Ona je istakla da ne sumnja da Zelenski ne laže kada govori o tome.

"Poznavanje jezika vam omogućava da proširite svoje vidike i brže primate informacije. Čime se ovde možete ponositi ako je, kako je rekao, zaboravio jezik, ne pamti, ne razume. Šta je ovde za ponos?", upitala je.

Predsednik Ukrajine održao je konferenciju za novinare u utorak, na kojoj se između ostalog, dotakao i teme mirovnih pregovora sa Moskvom.

Zelenski je naveo da su oni "trenutno nebitni i da Kijev stavlja veći naglasak na rad na zajedničkom stavu sa 50 država o svojoj formuli mira".

image