Putin ne zaboravlja najmlađe: Novčana pomoć za decu povređenu u sukobu

Jednokratnu uplatu od 100.000 rubalja (1.000 evra) dobiće sva povređena deca mlađa od 18 godina sa stalnim boravkom na teritoriji Rusije

Porodicama sa decom koja su stradala od ukrajinske agresije biće obezbeđena finansijska podrška, odgovarajući ukaz potpisao je Vladimir Putin.

"Jednokratna uplata od 100 hiljada rubalja (1.000 evra) sprovodiće se od 1. januara 2024. godine za svako dete mlađe od 18 godina koje je ranjeno na teritoriji DNR, LNR, Hersonske, Zaporoške oblasti ili na teritoriji regiona susednih oblasti Specijalne vojne operacije", navodi se u dokumentu.

Subvencije će obezbediti vlada, kojoj je Putin naložio da obezbedi "finansiranje troškova u vezi sa sprovođenjem jednokratne isplate" i odobri proceduru za obezbeđivanje sredstava.

Dodaje se da isplatu može primiti jedan od roditelja ili zakonskih zastupnika deteta, ili sam oštećeni ako je navršio 18 godina.

"Pravo na jednokratnu isplatu ima povređeno dete, ako je državljanin Ruske Federacije, stalnim boravkom na ruskoj teritoriji i ako je povređeno nakon 18. februara 2022. godine", navodi se.