Putin na otvaranju auto-puta Moskva - Kazanj: Spremni smo da gradimo kvalitetno, brže i više (VIDEO)

Auto-put M-12 je odličan primer realizacije infrastrukturnog projekta velikih razmera, izjavio je ruski predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je auto-put M-12 "Vostok" do Kazanja putem video veze, istakavši značaj povećanja tempa izgradnje puteva, stambenih i drugih objekata.

"Dragi prijatelji, još jednom čestitam svima na današnjem događaju! Pre svega građevinarima. Ovo je rezultat njihovog rada. U teškim uslovima postigli su sjajan rezultat. Možemo i spremni smo da gradimo kvalitetno, brže i više. Ovo se odnosi na društvene i industrijske objekte, stanovanje, železnicu i drugu infrastrukturu. Imperativ je povećati tempo građevinskog kompleksa i naše srodne industrije su spremne za to", poručio je Putin.

On je autoput M-12 nazvao "odličnim primerom realizacije infrastrukturnog projekta velikih razmera".

"Zahvaljujem se svim stručnjacima, radnicima, inženjerima, projektantima koji su učestvovali u izgradnji ovog značajnog transportnog puta. Nikada nismo realizovali infrastrukturne projekte ovakvog obima i složenosti. Ovo je odličan primer, dobar putokaz za budućnost", obratio se predsednik učesnicima ceremonije, istakavši da će M-12 postati deo međunarodnog evroazijskog transportnog puta "Rusija".

On je dodao da je ceo moderan autoput između Moskve i Kazanja, ruskih najvećih poslovnih, turističkih i kulturnih centara, spreman, kao i da će se tim putem putovati duplo brže nego ranije. 

Novu auto-put jače veze u regionu

Auto-put M-12 "Vosto"k deo je transportne rute "Rusija". Ruta od Moskve do Kazanja, duga 810 km, prolazi kroz teritoriju pet regiona zemlje: Moskovske, Vladimirske i Nižegorodske oblasti, Čuvaške Republike i Republike Tatarstan.

Od Moskve do Kazanja možete stići putem M-12 "Vostok" brzinom od 110 kilometara na čas za 6,5 sati. Svakih 50-80 km duž autoputa postoje multifunkcionalne zone. Planirano je da 2024. godine njihov broj dostigne 32.

Prema rečima šefa Tatarstana Rustama Minihanova, novi put će ojačati veze između regiona, povećati transportnu dostupnost i efikasnije iskoristiti turističke mogućnosti.

Gradonačelnik Kazanja Ilsur Metšin je zauzvrat napomenuo da će otvaranje rute privući dodatnih milion turista u regionalnu prestonicu.