"Čuvajte moju majku, sestru i brata": Kamen sa porukom poginulog vojnika biće pretvoren u spomenik

"Samo se za porodicu plašim, kako prolaze kroz sve ovo, a za sebe - kako Bog da", rekao je Roman Rudakov iz Batajska prilikom mobilizacije - Poginuo je prilikom juriša na Marjinku, ostavivši prethodno natpis upućen porodici

Kamen otkriven u Marjinki u DNR sa poslednjom molbom vojnika da se pobrinu za njegovu porodicu biće pretvoren u spomen-obeležje. Spomen-obeležje će biti postavljeno u sedištu jedinice gde je služio Roman Rudakov iz Batajska, koji je ostavio natpis i poginuo prilikom juriša na grad.

Na arhivskim snimcima od 26. novembra 2022. godine, Roman, koji je dobio poziv za mobilizaciju, razgovara sa novinarima u vojnom komesarijatu u Batajsku, a zatim ulazi u autobus i odlazi u vojnu jedinicu.

"Došao je čovek i uručio poziv za mobilizaciju. Majka nije bila srećna, ali šta smo mogli? Moramo da branimo otadžbinu... Strah je jedno. Najvažnije je da ga pobedimo. Samo se za porodicu plašim, kako prolaze kroz sve ovo. A za sebe - kako Bog da", rekao je vojnik.

Na nedavnom snimku iz štaba 103. motorizovanog puka u Rostovu na Donu vidi se betonski blok s natpisom: "Ko me nađe, nek čuva moju majku i sestru, molim vas. Rudakov Roman Aleksandrovič, grad Batajsk". Kamen će biti restauriran u Rostovskom zavičajnom muzeju.

Zamenik direktora za obrazovni rad u školi broj 6, gde se školovao Rudakov, Marina Frolenko podelila je svoja sećanja na poginulog borca.

"Bio je pravi muškarac, takav je bio čak od petog razreda, od kada ga ja znam. Došao je u peti razred sa bratom i o njemu se brinuo. Verovatno se najviše od svega sećam tih momenata kada se on brinuo o njemu. Na nenametljiv način kontrolisao je svaki njegov korak, trudio se da mu se ne nameće, a da mu ipak pomaže", istakla je Frolenko.

Kako navode mediji, tokom operacije čišćenja Marjinke otkrivena su tela devet ruskih vojnika, među kojima je bio i Roman Rudakov. Pre toga su mislili da je nestao. Ostaci su poslati na DNK testiranje.

Ministarstvo odbrane RF je u ponedeljak saopštilo da je "vojno lice ostavilo natpis na zidu kuće u naselju Marjinka, nakon što se borio sa svojim drugovima u neravnopravnoj bici". Pored toga, navodi se da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio da se ispuni poslednja želja vojnika.