Kosačov: Bajdenova suluda ideja o zapleni ruske imovine može izazvati novu finansijsku krizu

To će biti još jedan korak ka mogućem opštem haosu i destrukciji, upozorio je ruski senator

Predlog Bele kuće da zapleni zamrznuta ruska sredstva i iskoristi ih za finansiranje Ukrajine nije samo nezakonit, već je i neverovatno opasan, jer bi mogao da uruši ceo svetski finansijski sistem, smatra potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov.

Podsetimo, "Njujork tajms" je u petak izvestio da Bajdenova administracija intenzivnije razgovara sa američkim saveznicima o rekviziciji zamrznutih ruskih deviznih rezervi čija vrednost premašuje 300 milijardi dolara.

Kosačov je u objavi na Telegramu taj predlog nazvao "suludim", dodavši da nema ni jedan pravno valjani argument na kojem bi mogao da počiva.

On je podsetio da međunarodno pravo obezbeđuje poseban imunitet za suverene fondove centralnih banaka, i da nijedan entitet nema nadležnost da im nametne bilo kakve mere prinude. 

Štaviše, ako bi SAD zaplenile rusku imovinu, to ne bi bilo samo protiv međunarodnog, već i američkog prava, dodao je Kosačov, aludirajući na Zakon o imunitetu stranih suverena iz 1976. koji štiti imovinu stranih centralnih banaka, dodajući da mnogi saveznici SAD imaju slične zakone.

"Međunarodna sudska i arbitražna praksa potvrđuje da je nemoguće nametnuti zaplenu sredstava centralnih banaka i državnih fondova", naglasio je ruski senator.

Zanemarivanjem ove prakse, SAD postavljaju "veoma opasan presedan" koji će naneti štetu celom globalnom finansijskom sistemu, naveo je on.

Potencijalna zaplena bi izazvala brzu odmazdu Moskve, sa rekvizicijom zapadne imovine koja je zamrznuta u Rusiji, upozorio je Kosačov. On je naglasio da bi potez Vašingtona bio protumačen kao "loš signal" u mnogim zemljama poput Kine i Saudijske Arabije, koje bi porazmislile o držanju svojih sredstava u evrima ili dolarima.

"Rezultat je to da svi gube. Doći će do još jedne svetske finansijske krize. To će biti još jedan korak ka mogućem opštem haosu i destrukciji", upozorio je ruski senator.

Ruski zvaničnici su u više navrata tvrdili da odluka Zapada da zamrzne imovinu Moskve predstavlja krađu. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je u petak takođe izjavio da, ako SAD nastavi sa zaplenom sredstava, bi to moglo da dovede do potpunog kolapsa rusko-američkih odnosa, koji su već na istorijskom minimumu.