Rusija

Rusija: Američko širenje granica na Arktiku nema pravnu osnovu

Jednostranim širenjem granica nad kontinentalnim pojasom ispod nivoa mora, Stejt department ignoriše interese saveznika i krši međunarodno pravo, zbog čega međunarodna zajednica nije u obavezi da ove pretenzije i poštuje, poručuje ruska strana
Rusija: Američko širenje granica na Arktiku nema pravnu osnovuwww.globallookpress.com © Sebastian Kahnert

Svet ne može da prizna nove granice Sjedinjenih Američkih Država na Arktiku, kaže danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika ruskog Saveta Federacije, komentarišući poslednju vest da je Vašington jednostrano odlučio da proširi granice nad morskim dnom, pretežno na Arktiku, pojasu od sve većeg strateškog značaja za svet, a posebno zemlje koje imaju izlaz na njega.

Kako javlja "Blumberg", američki Stejt department sada želi da preuzme kontrolu nad dodatnom teritorijom površine milion kvadratnih kilometara, koja se najvećim delom nalazi na Arktiku i u Beringovom moru u blizini Rusije, ali i drugim delovima Atlantika i Tihog okeana. Ukupna teritorija na koju pretenduje Vašington je dva puta veća od, na primer, površine Kalifornije, prenosi "Gazeta.ru".

Širenjem teritorije SAD planiraju da dobiju pristup retkim mineralima za proizvodnju baterija za električna vozila, kao i nalazištima nafte i gasa, objašnjava "Blumberg".

Stejt department smatra da redefinisanje granica neće stvoriti teritorijalne sporove sa Ruskom Federacijom, iako će o tome, priznaju, morati da se razgovara sa Kanadom i Japanom. 

Iz Saveta Federacije Rusije danas poručuju da ovakve pretenzije Vašingtona nemaju pravnu osnovu i dodaju da su poslednjom odlukom Amerikanci "prevazišli sami sebe" budući da su izignorisali interese svojih saveznika.

Rusija podseća i da SAD još nisu ratifikovale Konvenciju Ujedinjenih nacija o morskom pravu. Pretenzije na širenje granica na kontinentalni pojas ispod nivoa mora razmatraju se u UN, naglašava Moskva.

"Amerikanci danas delaju van bilo kakvih međunarodno-pravnih osnova, a to znači da međunarodna zajednica ima puno pravo da nove granice i ne prizna", kaže Kosačov.

UN su poslednji put odobrile Rusiji proširenje granica nad morskim dnom na Arktiku u februaru ove godine, a rad na novim odobrenjima se i dalje nastavlja.

image