Rusija

Ekonomski institut Ruske akademije nauka: Zapad je ozbiljno potcenio ekonomski uticaj Rusije

Sankcije i ograničenja Rusiji su imala suprotan efekat: efekat bumeranga. Rastuće cene sirove nafte pomogle su Rusiji da finansijski nadoknadi pad obima prodaje
Ekonomski institut Ruske akademije nauka: Zapad je ozbiljno potcenio ekonomski uticaj Rusijewww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Zapadne sankcije nisu uspele da potope rusku ekonomiju, potvrdilo je i najnovije istraživanje Ekonomskog instituta Ruske akademije nauka.

Kako primećuju ruski eksperti, nametanje ograničenja na izvoz iz Rusije neizbežno će se vratiti onima koji su ih uveli i već je dovelo do rasta globalnih cena.

Sankcije nametnute nafti iz Rusije, koje su krajem prošle godine uvele G7 i EU, zamišljene su kao sredstvo za smanjenje prihoda Moskve od izvoza energenata, bez izazivanja skoka globalnih cena energije.

Međutim, ograničenja su imala suprotan efekat: efekat bumeranga. Rastuće cene sirove nafte pomogle su Rusiji da finansijski nadoknadi pad obima prodaje, navodi se u istraživanju.

Prema "Blumbergu", mesečni prihodi od izvoza sirove nafte Rusije su veći nego pre početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Kako je primetio vanredni profesor moskovskog Finansijskog univerziteta Aleksej Kostin, ograničenja su dovela do preoblikovanja finansijske arhitekture trgovine naftom i do promena u "okruženju cena" na globalnim tržištima.

Rusija je uspešno preusmerila većinu svog izvoza energenata u Aziju, posebno u Indiju, Kinu i Iran, gde se ruska nafta prodaje znatno iznad zapadnih ograničenja cene od 60 dolara po barelu, saopštio je ekspert.

Pokušaji ograničenja cena ključnog svetskog izvoznika dovode do destabilizacije tržišta, rekao je vanredni profesor Ruskog ekonomskog univerziteta "Plehanov" Maksim Maksimov. On je dodao da su zapadne zemlje "ozbiljno potcenile Rusiju kao globalnog ekonomskog igrača".

Ne postoje rešenja koja bi mogla dramatično da smanje prihode Rusije od izvoza, zaključio je Maksimov.

Malo je verovatno da će nova ograničenja imati značajan uticaj na rusku ekonomiju, izjavio je član poslovnog sindikata "Poslovna Rusija" Aleksej Hižnjak, komentarišući najnoviju zabranu prodaje ruskih dijamanata koju je najavio Evropski savet.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao prošle nedelje da je embargo na dijamante bilo moguće predvideti, ističući da "postoje načini da se ove sankcije zaobiđu i da će oni biti realizovani".

image
VV inauguration
banner