Peskov: Izbori legitimni, Srbija u stanju da se izbori sa destabilizacijom koja dolazi spolja

Izbori su protekli u skladu sa propisima, nije bilo prekršaja, te nema osnova da se sumnja u njihov legitimitet, poručuje portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov

Jasno je da treća lica spolja pokušavaju da destabilizuju situaciju u Republici Srbiji i izazovu nemire, kaže danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući nasilne proteste dela opozicije u Beogradu.

Posmatrači nisu registrovali nikakva odstupanja ili prekršaje, što znači da ne postoji osnova da se sumnja u legitimnost izbora, dodaje on, i podvlači da je siguran da je rukovodstvo Srbije u stanju da preduzme sve neophodne mere kako bi osiguralo bezbednost u zemlji.

Takođe, on ističe da se Rusija ne meša u unutrašnje poslove suverenih zemalja. 

"Sve što se dešava je isključivo unutrašnja stvar Srbije. Srbija ima legalno, legitimno rukovodstvo, koje je, po našem uverenju, sposobno da preduzme sve neophodne mere. Nikada se nismo mešali i nećemo se mešati u ničije unutrašnje stvari, posebno savezničke i partnerske Srbije. Objedinjuje nas zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe, veoma pažljivo se odnosimo prema našim odnosima i veoma ih cenimo".

O situaciji u Srbiji, osim Kremlja, govorili su danas i iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, ali i ambasador Ruske Federacije u Beogradu. Bocan-Harčenko je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da se protesti dešavaju zbog toga što vlast ne želi da uvede sankcije Rusiji, kao i zbog stava Vučića o KiM. Predsednik Srbije, kako je naveo ambasador, ima čvrst stav, što "Zapad jako nervira", te se zbog toga i radi na tome da se na vlast dovede opozicija.