"Špigl" širi rusku propagandu: Sankcije ne mogu ništa, Moskva bolje nego ikad

Rusija odlično "podnosi" sankcije Zapada - prodavnice su pune, Moskva privlači turiste a oligarsi se vraćaju

Kada je, nakon početka Specijalne vojne operacije, Zapad uveo sankcije Rusiji, mnogi - uključujući i rusku poslovnu elitu, su bili uvereni da ekonomiju čeka katastrofa. Dve godine kasnije, piše za "Špigl" ruski novinar i višegodišnji Putinov protivnik Mihail Zigar, situacija je potpuno drugačija.

Rusi koji su napustili Rusiju, sada se vraćaju. Na ulicama Moskve umesto automobila iz Nemačke ili Koreje, sada su uočljivo prisutna vozila iz Kine. Kao i sva potrebna tehnologija.

Rusija i dalje može da prodaje svoje resurse, uključujući naftu i gas. A glavni kupci nisu samo Kina i Indija, već i evropske zemlje koje kupuju ruske energente preko posrednika poput Turske ili Egipta.

Moskovljani kažu da je ruska prestonica mnogo bogatija nego pre sukoba. Svi restorani su prepuni, čak i oni najskuplji. Početkom 2022. godine mnogi međunarodni brendovi napustili su Rusiju, a ulice i tržni centri ostali su praznih izloga. Sada se sve oporavilo – ruske kompanije su zauzele mesto zapadnih kompanija.

Dok su ranije gotovo svi ruski biznismeni ulagali svoju ušteđevinu na Zapadu, tamo kupovali nekretnine i tamo slali svoje porodice, sada je nemoguće podići novac iz inostranstva. Zahvaljujući sankcijama, došlo je do buma investicija unutar Rusije. Sada oligarsi ulažu u Rusiju.

Još jedan znak "sankcionisane" Moskve su mnoga nova lica. Deca oligarha, koja su radila ili studirala u SAD i Evropi, sada su se vratila i osnivaju startapove. U Moskvi je sve više neočekivanih turista: sve više kupaca iz Saudijske Arabije dolazi u šik tržne centre, na primer. Novi radnici iz Mjanmara i Severne Koreje se sve više koriste na gradilištima.

Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha rekao je jednom prilikom da je Zapad "pucao sebi u nogu" svojim sankcijama i to je, piše Zigar, slika koja je veoma popularna u današnjoj Moskvi. Nije došlo do potpune izolacije: u stvari, nova gvozdena zavesa se samo zatvorila prema Zapadu. Trgovina i odnosi Rusije sa Kinom, Indijom, Turskom, Izraelom, Azijom i Latinskom Amerikom cvetaju.

Centralna tema razgovora u moskovskim poslovnim krugovima ovih dana je da sankcije Zapada nisu delotvorne. Čak su i međunarodne institucije priznale da ruska ekonomija nije propala već da nastavlja da raste.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je prvobitno procenio da će se ruska ekonomija smanjiti za 2,2 odsto u 2022. i predvideo pad od 2,3 odsto u 2023. Ali u januaru je promenio svoju prognozu i obećao rast od 0,3 odsto. U aprilu je ponovo promenio procenu i predvideo rast od 0,7 odsto, u julu je podigao prognozu na 1,5 odsto - i konačno u oktobru obećao 2,2 odsto rasta.

Uz to, sa sukobom na Bliskom istoku, ruska poslovna elita je uverena da će međunarodna zajednica sada zaboraviti na Ukrajinu i da će Putin postati još popularniji na Globalnom jugu. On u svakoj prilici ponavlja da su za sve krive SAD – i sa tim se slažu mnogi širom sveta.