Rusija

Putin: Saradnja sa Indijom nastavlja da se razvija, pozivamo Modija u Rusiju

Ekonomsku saradnju Moskve i Nju Delhija danas, pre svega, čine veze u energetskom sektoru, kaže predsednik Rusije
Putin: Saradnja sa Indijom nastavlja da se razvija, pozivamo Modija u Rusiju© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Tradicionalni odnosi Rusije i Indije nastavljaju da se razvijaju, uprkos svim poteškoćama, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima indijske delegacije u Moskvi.

Putin je istakao da je trgovinski promet na visokom nivou, on stabilno raste drugu godinu za redom, a njega pre svega čini saradnja u energetskom sektoru, odnosno, nafta, naftni derivati i ugalj. Za prvih devet meseci ove godine trgovinski promet je prevazišao obim čitavog trgovinskog prometa za prošlu godinu, rekao je ruski lider.

Putin je poručio da Moskva zna stavove premijera Indije Narendra Modija o situaciji u Ukrajini. 

"Više puta sam ga informisao o tome. Znam da ulaže napore da se taj problem reši mirnim putem. O tome ćemo danas detaljnije sa vama govoriti", dodao je on. 

Putin je, takođe, iskoristio ovu priliku da uputi poziv Modiju da sledeće godine poseti Rusiju, na šta je indijska delegacija pozitivno odgovorila. Ministar spoljnih poslova te zemlje Subrahmanjam Džaišankar tim povodom je rekao da je siguran da će se poseta odigrati, budući da Modi "jako želi da poseti Rusiju".  

"Siguran sam da ćemo uspeti da izaberemo datum koji će odgovarati svima", istakao je.

Putin je spomenuo i da zna da će se sledeće godine u Indiji održati parlamentarni izbori, i dodao da se nada da će se tradicionalno dobri odnosi sa Nju Delhijem nastaviti, bez obzira na rezultate tih izbora. 

Predstavnik indijske delegacije preneo je predsedniku RF pozdrave Modija i njegovo pismo upućeno ruskom lideru. 

Istakao je i da trgovinski promet između dve zemlje već danas iznosi više od 50 milijardi dolara. 

image