Volodin: Kijev treba da odgovara za sva zverstva, Zelenskom mora da se sudi

Moskva neće zaboraviti niti oprostiti surovost kijevskih snaga prema ruskim vojnicima, upozorio je predsedavajući ruske Dume Vjačeslav Volodin

Kijevski režim zaslužuje najstrožu kaznu za zverstva koja je učinio, a ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom mora da se sudi, rekao je predsedavajući Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin, komentarišući snimak pogubljenja ruskih vojnika, koji je obišao čitav svet.

"Tako se ponašaju fašisti. Kijevski režim zaslužuje najstrožu kaznu za svoja zverstva", napisao je jutros političar na Telegram kanalu, dodajući da "šefovi evropskih država još nisu osudili ove zločine". Ovo jako liči na ponašanje koje je tridesetih godina prošlog veka dovelo do stvaranja fašističke države, izbijanja Drugog svetskog rata i pogibije miliona civila, upozorio je on.

"Zemlje koje sarađuju sa kijevskim režimom moraju da shvate da podržavaju nacističku državu, sadiste kojima su ruke do lakata u krvi. Zelenskom treba suditi. On se mora pojaviti pred tribunalom", istakao je Volodin, te upozorio da zvanična Moskva nikada neće niti zaboraviti, niti oprostiti zbog onoga što je učinjeno njenim vojnicima.

Rusko Ministarstvo odbrane je 18. novembra saopštilo da su ukrajinske snage svirepo ubile više od deset pripadnika ruskih snaga, koji su se prethodno predali i u tom trenutku nisu predstavljali nikakvu pretnju po kijevski režim. 

Moskva je osudila takav postupak Ukrajinaca, pozvala međunarodnu zajednicu da istraži šta se desilo i uputila zvanično pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, u kojem se ukazuje na brutalni odnos Ukrajinaca prema ruskim ratnim zarobljenicima. U Kremlju su objasnili da ovaj poslednji slučaj nije izuzetak, već pravilo kojeg se Kijev uobičajeno drži u svojoj praksi.

Ujedinjene nacije su odgovorile i pozvale na detaljnu analizu videa, kojim je skrenuta pažnja javnosti na nedavna zverstva kijevskog režima. 

Po svemu sudeći ni preko okeana nisu ostali imuni na nedavna dešavanja. Američki list "Njujork tajms" potvrdio je sinoć verodostojnost snimaka, pružajući, kako navode, retku priliku da se čitaoci upoznaju sa aktuelnim sukobom u Evropi na drugačiji način. List navodi da je video, koji se pojavio na društvenim mrežama, upoređen sa satelitskim snimcima, a sve ovo, po svoj prilici, ukazuje na to da se ubistvo ruskih vojnika desilo u Makejevki - gradu u Donjeckoj oblasti.