Rusija

Poljska potvrdila: Nećemo dopustiti Lavrovu da učestvuje na sastanku OEBS-a

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske potvrdilo raniju informaciju medija da šefu ruske diplomatije neće biti dozvoljeno da uđe u zemlju
Poljska potvrdila: Nećemo dopustiti Lavrovu da učestvuje na sastanku OEBS-awww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je informaciju da neće dozvoliti da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dođe u zemlju i učestvuje na sledećem ministarskom sastanku zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). 

"Sada, po našem mišljenju, Rusija treba da bude što je moguće više izolovana na svim međunarodnim platformama. Otuda i odluka. Ovo je sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, odnosno zemalja za koje je važno da Evropa bude bezbedna, a Rusija se tome suprotstavlja. Njeni interesi se suprotstavljaju interesima čitave organizacije", rekao je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonjski.

Mediji su izvestili da je Varšava zabranila učešće ruskog šefa diplomatije na predstojećem zasedanju OEBS-a, na šta je iz Kremlja odgovoreno da je to provokativna odluka bez presedana. 

Sastanak članica OEBS-a zakazan je za 1. i 2. decembar ove godine i održaće se u poljskom gradu Lođu. 

Ruskim predstavnicima su prethodno odbijene vize i za učešće na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a. Ono je planirano za period od 24. do 26. novembra. 

image