Rusija

Kremlj: Analizirali smo mogućnost samouništenja Zapada, spremni smo da im pomognemo

Rusija je unapred analizirala potencijalni odgovor i učiniće sve da zadovolji ruske interese, ističe Dmitrij Peskov i upozorava da će te akcije doneti veoma ozbiljne posledice za globalnu ekonomiju
Kremlj: Analizirali smo mogućnost samouništenja Zapada, spremni smo da im pomognemo© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Zaplena ruske imovine u inostranstvu je protivzakonita i nosi ozbiljne štetne posledice, to će biti još jedan udarac globalnoj ekonomiji, ukazuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

Rusija ima spisak imovine koju može da zapleni strancima kao odgovor na njihove akcije, dodaje Peskov.

"Uzeli smo u obzir nepredvidivost druge strane. Njihovu sklonost ka kršenju međunarodnog prava i drugih zakona, uključujući i sopstvene. Njihovu sklonost ka samouništenju – uništenju savremenog ekonomskog sistema, poverenja u osnovne postulate svetskog ekonomskog sistema, glavne rezervne valute, principe neprikosnovenosti svojine i slično", navodi Peskov.

Znajući sve to, Rusija je unapred analizirala potencijalne korake kao odgovor i učiniće sve da zadovolji ruske interese, dodaje Peskov i upozorava da će te akcije imati veoma ozbiljne posledice.

Pritom, Evropa se suočava sa efektom bumeranga zbog sankcija koje je uvela Rusiji, navodi portparol Kremlja.

Kada su Evropljani i Amerikanci uvodili do sada neviđene sankcije Moskvi, nisu razmišljali o tome, ali sada vraćaju film i pitaju se da li su postupili kako treba, navodi Peskov.

image