Rusija

Peskov: Rusija će sama naći ubice ruskih vojnika

U slučaju da postoji spremnost da međunarodna istraga ovog zločina bude efikasna, Moskva će svakako učestvovati u njemu, rekao portparol Kremlja
Peskov: Rusija će sama naći ubice ruskih vojnikawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Rusija će sama naći ubice ruskih zatvorenika, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Rusija će, bez sumnje, sama tražiti one koji su počinili ovaj zločin. Oni moraju biti pronađeni i kažnjeni", precizirao je Peskov.

Snimak na kojem se vidi kako ukrajinska vojska puca na ruske vojnike, koji su se predali, pojavio se na internetu 18. novembra. Kako je saopštilo ruskom Ministarstvo odbrane, pripadnici oružanih snaga Ukrajine namerno su ubili deset ljudi.

U slučaju da postoji spremnost da međunarodna istraga ovog zločina bude efikasna, Moskva će svakako učestvovati u njemu, precizirao je Peskov. On je dodao da će Rusija učiniti sve što je moguće na međunarodnom planu kako bi skrenula pažnju na taj zločin i kaznila počinioce. 

Situacija sa Zaporoškom nuklearnom elektranom je zabrinjavajuća

Neprestani napadi ukrajinskih snaga na najveću nuklearnu elektranu u Evropi ne mogu a da ne izazovu zabrinutost u Kremlju, a takvu reakciju ovi događaji bi trebalo da izazovu i kod Međunarodne agencije za nuklearnu energetiku (IAEA), rekao je Peskov i dodao da se ipak vidi da je i IAEA zabrinuta.

Kada se govori o masovnom granatiranju, treba biti objektivan i precizan, pa reći da se zapravo radi o napadima koje vrši Kijev, precizirao je portparol Kremlja.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi pozvao je juče na zaustavljanje granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje zbog toga što je zabeleženo da je na njenoj teritoriji došlo do jakih eksplozija. IAEA je dalji razvoj vojnih događaja oko elektrane nazvala neprihvatljivim. 

Prošle nedelje IAEA je usvojila rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da napusti najveću elektranu u Evropi. Tadašnja procena tima IAEA bila je da je situacija bezbedna. 

Smena vlasti u Ukrajini nije glavni cilj

Ruski portparol se još jednom osvrnuo na ciljeve specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekavši da glavni cilj Rusije nije smena vlasti u Kijevu, o čemu je već ranije govorio ruski predsednik Vladimir Putin.

Međutim, Moskva i dalje namerava da u potpunosti postigne sve što je na početku zacrtala.

"Ti ciljevi se mogu postići na različite načine i u različitim formatima", dodao je on, komentarišući, između ostalog, i pitanje u vezi sa nedavnom tvrdnjom da Rusija navodno želi da dođe do zatišja u sukobu.

Ova izjava Peskova je odgovor na tvrdnje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je pre dva dana rekao da Moskva spominje mirovne pregovore kako bi dobila na vremenu da obnovi svoje snage.

Trenutno se ne razmatra novi talas mobilizacije

Ruske vlasti u ovom trenutku ne razgovaraju o novoj mobilizaciji, poručio je ruski portparol. 

"Ne mogu da govorim u ime Ministarstva odbrane, ali u Kremlju nema razgovora na tu temu", precizirao je Peskov.

Prvi talas delimične mobilizacije počeo je 21. septembra, a završen je 28. oktobra, kada je ministar odbrane Sergej Šojgu objavio da je uspešno mobilisano 300.000 ljudi.

image