Ruska PVO oborila pet ukrajinskih raketa u blizini Belgoroda

Prema preliminarnim podacima, jedan muškarac je teško povređen

Ruske snage PVO oborile su danas pet projektila iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema navodima Ministarstva, oko 13:00 sati ukrajinske snage su ponovo pokušale da izvrše teroristički napad na ciljeve na ruskoj teritoriji, izvodeći udar iz višecevnog raketnog sistema Vilha.

"Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su pet projektila iznad Belgorodske oblasti", navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Naime, ovo je drugi napad na Belgorod i region danas.

Prvi se dogodio oko podneva, kada su sistemi protivvazdušne odbrane oborili četiri projektila ispaljena iz Aldera, kada je povređena jedna osoba.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je ranije danas da je, rema preliminarnim podacima, jedna osoba teško povređena.

"Naš sistem PVO je delovao iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti – četiri vazdušna cilja su oborena na prilazu gradu. Svi stanovnici treba da odu u skloništa", napisao je Gladkov na Telegramu.

Prema preliminarnim podacima, jedan muškarac je ranjen. On je zadobio rane od gelera i u teškom je stanju. 

Gladkov je napomenuo da su na lice mesta poslate operativne i hitne službe.

Podsetimo, ukrajinske snage su u nedelju gađale Belgorod raketama "oljha" i iz višecevnih bacača raketa češke proizvodnje. Korišćena je zabranjena kasetna municija. U napadu je poginulo 14 osoba, a 108 je ranjeno.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da je Rusija tražila sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog ukrajinskog terorističkog napada na Belgorod.