Nebenzja: Upitni postupci SAD u Crvenom moru, razgnevili su arapski svet

SAD, prikrivajući akcije Izraela, drže preostale članice Saveta bezbednosti kao taoce i ne dozvoljavaju usvajanje rezolucije koja zahteva hitan prekid vatre, pojašnjava stalni predstavnik Rusije u UN

Legitimnost akcija američke koalicije u Crvenom moru izaziva ozbiljne sumnje sa tačke gledišta međunarodnog prava, ukazuje stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Takozvanu "Međunarodnu pomorsku koaliciju" koju je formirao Vašington, uprkos zvučnom imenu, u stvari, kako on objašnjava, najvećim delom čine ratni brodovi samih SAD.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, Nebenzja je istakao da "naši zadaci danas nisu samo da potvrdimo kolektivni signal jemenskih Huta", koji su nezadovoljni akcijama SAD, već i da ohladimo "vruće glave" u Vašingtonu, za koji je, kako kaže, još jedan sukob na Bliskom istoku samo deo njihove sopstvene geopolitičke igre.

Politički i vojni pokret jemenskih Huta, odnosno Ansar Alah (arapski za Božje pristalice), kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora. Ranije je upozorio da će napadati brodove povezane sa Izraelom, pa i one koji plove ka izraelskim lukama. Huti su pozvali sve druge zemlje da povuku svoje posade sa takvih brodova i da im se ne približavaju u moru.

SAD su kao odgovor na sve veće napade Huta, zajedno sa deset drugih zemalja, upozorile da će pokrenuti operaciju zaštite brodova u Crvenom moru. Međutim, Ansar Alah je istakao da zadržava pravo da napadne brodove zemalja koje učestvuju u zajedničkoj koaliciji sa SAD.

Arapski svet gnevan

Ono što se dešava u Crvenom moru je projekcija nasilja u Pojasu Gaze gde se već tri meseca nastavlja grupa operacija Izraela, navodi Nebenzja na sednici SB UN.

Eskalacija se primećuje i na drugim okupiranim palestinskim teritorijama, kao i na granici Izraela i Libana, dodaje on.

Prema njegovim rečima, na Bliskom istoku su krajnje razočarani što sve ovo vreme SAD, prikrivajući akcije Izraela, drže preostale članice Saveta bezbednosti kao taoce i ne dozvoljavaju usvajanje rezolucije koja zahteva hitan prekid vatre.

SAD su više puta koristile veto i tako sprečile svaki pokušaj da se pruži humanitarna pomoć Palestincima, objašnjava Nebenzja i dodaje da su obe rezolucije SB koje su usvojene za to vreme – 2712 i 2720 – u suštini nerealizovane.

To, kako navodi, izaziva gnev u arapskom svetu i poprima tako opasne oblike kao što su akcije Ansar Alaha u Crvenom moru.

"Vladama bliskoistočnih država postaje sve teže da kontrolišu emocije stanovništva, a u situaciji kada se strani igrač umeša, to je gotovo nemoguće", dodaje Nebenzja.

Tako su borci pokreta Ansar Alah u severnom Jemenu 19. novembra, u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, oteli brod "Galaksi lider", koji se nalazi u delimičnom vlasništvu jednog izraelskog biznismena sa 22 člana posade, od kojih je njih 17 Filipinaca.

U svakom slučaju, rukovodstvo pokreta Ansar Alah trebalo bi da zaustavi bilo kakve akcije koje bi mogle da predstavljaju pretnju za komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, ističe Nebenzja.

"Slobodna i bezbedna plovidba u regionu je ključ održivog snabdevanja ne samo komercijalnim, već i humanitarnim teretom. Kategorično osuđujemo napade na civilne brodove, koji ugrožavaju ne samo slobodu i bezbednost plovidbe, već i živote i zdravlje mornara", navodi ruski diplomata.

Situacija u Crvenom moru izaziva ozbiljnu zabrinutost u Moskvi, s obzirom da su trgovinski putevi koji prolaze kroz njega izuzetno važni za međunarodnu trgovinu i stabilnost svetske privrede, pojašnjava Nebenzja.

Tokom svog obraćanja je pozvao Hute na uzdržanost i odgovorno ponašanje kao i da hitno oslobode brod "Galaksi lider" i njegovu posadu.