Rusija

Rusija preko hakovanih nadzornih kamera birala mete baražne vatre

Ukrajinci su zamoljeni da "zaustave onlajn emitovanja sa svojih uređaja"
Rusija preko hakovanih nadzornih kamera birala mete baražne vatre© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rusija je, ako je verovati Ukrajinskoj službi bezbednosti, svoje precizno navođene udare u Kijevu i Harkovu koordinisala tako što je hakovala nadzorne kamere na stambenim zgradama i preuzela kontrolu nad njima.

Ruski zvaničnici, ranije su  naveli da je baraž posebno bio usmeren na objekte u kojim su se proizvodile rakete i dronovi, kao i one u kojim je popravljano naoružanje i druga vojna oprema. Drugi udari bili su usmereni na skladišta raketa, municije i avionskog naoružanja koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje. U preciznom ruskom napadu uništena su i dva obeležja posvećena nacistima.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) tvrdi u svojoj objavi na Telegramu da je ruska obaveštajna služba hakovala dve onlajn nadzorne kamere kako bi preko njih špijunirala ukrajinske odbrambene snage u gradu i pripremila svoje udare i proverila gde se nalazi kritična infrastruktura grada pre napada.

Jedna od hakovanih kamera uključenih u napad nalazila se na balkonu stambene zgrade i koristio ju je obližnji stanar za nadgledanje lokalnog područja. Druga je bila u stambenom kompleksu i obično se koristila za praćenje parkinga, saopštila je SBU.

Ruski hakeri samo su promenili ugao kamere na balkonu i povezali je sa Jutjubom kako bi mogli da vide šta kamera snima, saopštila je SBU, koja je zatim zamolila Ukrajince koji poseduju veb kamere "da zaustave onlajn emitovanje sa svojih uređaja". Pozvali su javnost "da prijave bilo kakve strimove sa takvih kamera zvaničnom četbotu SBU".

Dodaje se da su ukrajinski radnici za sajber bezbednost blokirali oko 10.000 kamera koje je Rusija mogla da koristi za koordinaciju napada, od početka specijalne vojne operacije.

image