Ukrajinske snage ponovo pogodile nuklearnu elektranu Zaporožje

Generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov upozorio je da je najveća nuklearna elektrana u Evropi pod velikim rizikom od katastrofe

Ukrajinske snage ponovo su pogodile najveću nuklearnu elektranu u Evropi - Zaporožje i izazvale novi požar, izvestio je Telegram kanal "Maš na Donbasu" (Mash na Donbasse).

Portal "Lenta.ru" javio je da su za napad korišćene granate NATO-a.

O napadima na elektranu na Telegramu je pisao i predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" (Mы vmeste s Rossieй) Vladimir Rogov. Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine pomoću teške artiljerije NATO-a gađaju pojas duž obale reke Dnjepar. 

Generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov tokom dana je upozorio da je elektrana Zaporožje pod velikim rizikom od nuklearne katastrofe, o čemu je ruska strana celu noć upozoravala predstavnike Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

Lihačov je napomenuo da su ukrajinske snage tokom proteklog vikenda na elektranu ispalile oko 30 granata i tom prilikom oštetile rezervne generatore.

Prošle nedelje IAEA je usvojila rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da napusti najveću elektranu u Evropi. Tadašnja procena tima IAEA bila je da je situacija bezbedna. 

Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je i ova organizacija vrlo zabrinuta, baš kao i zvanična Moskva pod čijom kontrolom se elektrana nalazi od marta.