Rusija

NATO označava Rusiju kao terorističku državu?

Severnoatlanska alijansa, tvrdi ukrajinski predstavnik u njenoj parlamentarnoj skupštini, namerava da formira i specijalni međunarodni sud za kažnjavanje Rusa
NATO označava Rusiju kao terorističku državu?© Alberto Ortega/Keystone Press Agency

Rat rezolucijama protiv Rusije se nastavlja, pa tako uz Evropski parlament i Parlamentarna skupština NATO-a planira da ovu zemlju proglasi terorističkom državom, tvrdi šef stalne delegacije Ukrajine u toj organizaciji Jegor Černjev.

I ne samo to, već se Severnoatlantski savez, po oprobanom receptu korišćenom i protiv Srbije, navodno sprema i na stvaranje specijalnog međunarodnog suda za kažnjavanje Rusa.

"Svih 30 zemalja NATO-a podržalo je predloge naše delegacije. Takav tribunal će omogućiti da se osude ne samo neposredni počinioci ratnih zločina, već i najviši vrh Ruske Federacije. Rezolucija će biti poslata vladama i parlamentima svih zemalja članica NATO-a", objavio je Černjev na svojoj Fejsbuk stranici.

Ovim dokumentom navodno bi se predvideli i konkretni koraci za pristupanje Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi, povećale bi joj se isporuke oružja, a uz to bi se stvorili i "mehanizmi za naplatu reparacija od Ruske federacije za štetu pričinjenu Ukrajini".

"Usvajanje ove rezolucije je važan politički korak koji odražava raspoloženje u zapadnim parlamentarnim krugovima, i samim tim utiče na rukovodstvo zemalja u donošenju odluka", objasnio je šef stalne delegacije Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, koja se trenutno održava u Madridu.

Nedavno je i Evropski parlament rešio da se sa Rusijom obračuna rezolucijom sličnog sadržaja.

Ruska Federacija bi i tim dokumentom trebalo da bude označena kao teroristička država, a između ostalog uvedene bi joj bile i dodatne restriktivne mere, članice EU morale bi da prekinu sve kontakte sa ovom zemljom i proteraju njene ambasadore, a ona bi, kako se planira, bila izbačena iz međunarodnih organizacija.

image