Ruski vojnici dobijaju nove borbene komplete: Malogabaritni dronovi postaju sastavni deo opreme

Glavni aduti "legionara" su šlem sa sistemom za primanje informacija od kontrolisanih letelica i drugih robotizovanih platformi, ali i uniforma, odnosno zaštitno odelo napravljeno od kompozitnih materijala

Glavna kompanija ruske odbrambene industrije "Rosteh", odnosno njena podružnica "Kalašnjikov koncern", najavila je da se u 2024. godini planira intenziviranje proizvodnje malogabaritnih dronova i njihovo uvođenje u ličnu opremu ruskih vojnika treće generacije. Kako prenosi "Rosteh", u pitanju su izviđačke letelice i taktički modeli lutajuće municije, tj. "dronova-kamikaza".

Podsećanja radi, u novembru 2023. godine "Kalašnjikov" je objavio da je napravljen i prototip novog borbenog kompleta "legionar" u sklopu kog će se nalaziti dronovi, kao i sistem za daljinsko upravljanje. 

Ovaj komplet treće generacije, će prema saopštenju zvaničnika pomenutih kompanija u skorijoj budućnosti zameniti dosadašnje komplete "ratnik" i "sotnik".

Glavni aduti "legionara" su šlem sa sistemom za primanje informacija od kontrolisanih letelica i drugih robotizovanih platformi, ali i uniforma, odnosno zaštitno odelo napravljeno od kompozitnih materijala koje je prekriva čitavo telo vojnika. 

Na osnovu do sada objavljenih podataka, oklop je osposobljen za zaustavljanje fragmenata koji se kreću brzinama do 670 m/s, čime je znatno umanjena verovatnoća nagnječenja organa i fraktura kostiju.

Takođe, letelice opremljene kamerama obezbediće i povećan nivo situacione svesnosti boraca opremljenih "legionarom", a uvođenje novog kompleta u operativnu upotrebu očekuje se u 2025. godini.