Zaharova: Solidarišemo se sa narodom i vlastima Ekvadora

Moskva ističe da se nada da će ekvadorske vlasti biti u stanju da same, bez spoljašnjeg mešanja, uspostave mir i red u zemlji

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije komentarisalo je danas poslednju eskalaciju sukoba u Ekvadoru i poručilo da "izražava solidarnost s vladom i narodom" te zemlje, koji su se "suočili s oštrom aktivizacijom aktivnosti kriminalnih struktura, usmerenih na destabilizaciju unutarpolitičke situacije".

"Oštro osuđujemo terorističke metode koje koriste naoružane grupe, uključujući uzimanje talaca. Izražavamo saučešće porodicama nastradalih. Povređenima tokom razbojničkih napada želimo brz oporavak", navodi se u zvaničnom saopštenju, objavljenom na sajtu ruskog MSP-a.

Moskva ističe da se nada da će "ekvadorske vlasti biti u stanju da same, bez spoljašnjeg mešanja, uspostave efikasnu barijeru za nekontrolisano ponašanje kriminalnih elemenata, i da povrate kontrolu nad situacijom te uspostave mir i red".

Podsetimo, u Ekvadoru već treći dan traju nemiri, koje su izazvale kriminalne strukture u zemlji. Vlasti su naredile obračunavanje s nezakonitim oružanim formacijama i pojačanje obezbeđenja istaknutih zvaničnika. U glavni grad Kito vojska je poslala vojnu tehniku.

U međuvremenu, "Volstrit džornal" piše da narko karteli sve više jačaju svoje snage, dok se u isto vreme nastavlja njihova borba jednih sa drugim za novac.

Policija ne isključuje ni da je nedavno bekstvo iz zatvora jednog od najozloglašenijih narko bosova po nadimku Fito, koji se smatra za predvodnika bande "Los Čoneros", povezano sa napadima. Moguće je da je Fito pobegao kako bi njegova banda preuzela veću kontrolu nad ekonomijom zemlje i pomogla u borbi sa protivnicima. 

Prema podacima za prošlu godinu, Ekvador je bio jedna od prvih zemalja sveta po broju ubistava. Ova brojka nastavlja da raste.