"Kalašnjikov" najavio izvoz moćne protivoklopne rakete

Najveća upotreba "vihora" zabeležena je tokom letnje ofanzive ukrajinskih snaga, a radi se o raketama namenjenim za dejstvo po oklopnim vozilima, utvrđenjima i sporoletećim vazdušnim ciljevima na razdaljinama do 12 km

Protivoklopne vođene rakete "vihor-1" pokazale su se kao izuzetno efikasno naoružanje tokom letnje ukrajinske "kontraofanzive", budući da je pomoću njih uništen velika količina neprijateljske tehnike.

Pored ruske vojske, ove rakete će se uskoro naći i u upotrebi oružanih snaga "jedne prijateljske" zemlje, saopštila je pres služba koncerna "Kalašnjikov", prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi u saopštenju "u 2023. godini, koncern "Kalašnjikov" isporučio je dogovorene količine proizvoda "vihor" i "strela", kompleta vođene artiljerijske municije i radio na razvoju novih visoko-preciznih sistema. Obim proizvodnje u sektoru za specijalnu opremu povećan je za 45%, a potpisan je i ugovor za izvoz veće količine raketa "vihor-1" u prijateljsku zemlju".

Iz "Kalašnjikova" podsećaju i da je tokom prošle godine otvoren novi sektor - za proizvodnju specijalne opreme - koji se bavi proizvodnjom dronova, visokopreciznog naoružanja za uništavanje neprijateljskih ciljeva i kopnenih sredstava za lansiranje istog.

Najveća upotreba "vihora" zabeležena je tokom letnje ofanzive ukrajinskih snaga, a radi se o raketama namenjenim za dejstvo po oklopnim vozilima, utvrđenjima i sporoletećim vazdušnim ciljevima na razdaljinama do 12 km. Lansiranje se najčešće obavlja sa borbenih helikoptera Ka-52 i Mi-28, a sama brzina rakete je  600 m/s.