Zelenski: Ukrajinci koji su van zemlje treba da se vrate i idu na front

Ako ste u inostranstvu, uzrasta ste koji podleže vojnoj regrutaciji a niste na frontu i ne plaćate porez, pritom ste otišli mimo zakona – onda imam neka pitanja za vas, poručuio je ukrajinski predsednik svojim sugrađanima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da svi Ukrajinci koji podležu mobilizaciji treba da budu u svojoj državi i da joj pomognu, a ne da beže za inostranstvo, prenosi "Strana.ua".

"Ako ste u inostranstvu, uzrasta ste koji podleže vojnoj regrutaciji a niste na frontu i ne plaćate porez, pritom ste otišli mimo zakona – onda imam neka pitanja za vas", odgovario je Zelenski na pitanje da li Estonija treba da šalje regrute u Ukrajinu. 

Dodao je da, ako su uzrasta koji podleže regrutovanju, onda bi trebalo da pomognu Ukrajini. O vojno sposobnim ili nesposobnim ništa nije govorio, što može da znači da su priznanja ukrajinske vojske da ih na front šalju uprkos fizičkim nedostacima istinita.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov je prošlog meseca rekao da želi da mobiliše građane koji su pobegli iz zemlje i da svi muškarci koji žive u inostranstvu starosti od 25 do 60 godina moraju da dobiju poziv da se pojave u kancelariji za zapošljavanje.

Njegove reči pokušao je da ublaži, a u stvari opovrgne, predstavnik ukrajinskog vojnog resora Ilarion Pavljuk rekavši da se navodno radi o "potrebi da se Ukrajincima u inostranstvu prenese koliko im je važno da odu u vojsku".

Kijevske vlasti su krajem prošle godine unele u Vrhovnu Radu predlog zakona o mobilizaciji. Njime se, između ostalog, predlaže ukidanje služenja vojnog roka, ukidanje izuzeća za invalide treće grupe, da imaju lekarski pregled i da se odazovu pozivu u naznačeno vreme i mesto.