Analiza "Jurejža tajmsa": Rusija jača odbrambene pozicije

Ukrajinskoj vojsci nakon neočekivanog uspeha treba vremena da se konsoliduje ; Odbrambene linije Putinove armije više nemaju slabosti

Oslobođenje Donbasa, denacifikacija i demilitarizacija jasno su obnarodovani ciljevi Rusije, a pripajanje Harkovske i Hersonske oblasti nikad nisu bili među njima, pa zato, objašnjava "Jurejža tajms", ova zemlja na tim frontovima nije ni angažovala dodatnu snagu.

Posustala je navodno zbog rastegnutih linija fronta u Harkovu, odnosno problematičnih linija snabdevanja koje su je mučile u Hersonu.

Uz pomoć zapadnog oružja, municije, obuke, plaćeničke snage i obaveštajnih podataka, armija Vladimira Zelenskog iskoristila je svaku grešku koju je Rusija napravila, ali posle neočekivanog uspeha, odnosno, brzog ruskog povlačenja sa desne obale Dnjepra, Ukrajincima će sada verovatno biti potrebno neko vreme da se konsoliduju.

Rusija za to vreme vodi brižljivo kalibriranu vazdušnu kampanju kako bi osakatila ukrajinsku proizvodnju električne energije, logistiku i komandnu i kontrolnu infrastrukturu.

Dok traje "pauza", Putin će vreme verovatno iskoristiti i kako bi se obučili i rasporedili mobilisani rezervisti.

A zvaničnik jedne evropske zemlje NATO-a, anonimno je za "Vašington post" otkrio da je Rusija je u septembru kada je počela regrutacija imala 90.000 vojnika na prvim linijama fronta, i da je od tada dodala još 100.000 ljudi.

U međuvremenu, jačaju i ruske odbrambene pozicije. Grade se odbrambene linije koje se protežu duboko i na nekim mestima su troslojne.

Ruske snage kopaju nove rovove duž granice Krima, stvarajući tako rezervnu odbrambenu liniju daleko izvan dometa HIMARS raketa raspoređenih duž desne obale Dnjepra.

Na istoku, odbrana se utvrđuje u blizini reke Siverski-Donec, 60 kilometara iza postojeće linije fronta.

Direktor poljskog "Rošan Konsultinga" Konrad Muzika, rekao je za "Vašington post" da će u novom okršaju ruske trupe teže moći da se izbace iz ravnoteže nego u Harkovu i na prilazu Hersonu, jer nove ruske linije više nemaju slabosti koja bi Ukrajinci lako mogli da iskoriste.

"Sada će za Ukrajince biti veoma teško da stvore uslove za manevar koji bi doveo do poraza ruskih snaga velikih razmera", rekao je on.

Opcije Ukrajine da nastavi kontraofanzivu sada su ograničene na potiskivanje južno od Zaporožja ne bi li se presekao ruski kopneni most ka Krimu.

A taj eventualni proboj, Rusija bi vrlo brzo mogla da zaustavi sa 200.000 novih vojnika koji tek treba da budu raspoređeni.

Uz to, na osnovu zapadnih obaveštajnih podataka, "Vašington post" je 19. novembra 2022. izvestio da su početkom meseca Iran i Rusija u tajnosti postigli sporazum o proizvodnji naoružanih dronova u Rusiji.

Rusija je, piše "Jurejža tajms", na ukrajinske ciljeve već potrošila 400 dronova iranskog porekla.

Bespilotne letelice, u kombinaciji sa ruskim krstarećim raketama, osakatile su 40 odsto ukrajinske infrastrukture za proizvodnju električne energije.