Zaharova: Rusija osuđuje američke avanture u Jemenu

Amerika je u svojoj istoriji već beskrupulozno kršila međunarodno pravo, a videli smo dokle je dovela njihova avantura u Libiji i Iraku, istakla je portparolka ruskog MSP na brifingu

Rusija osuđuje napade SAD i njihovih saveznika na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Međunarodnu koaliciju koju je formirao Vašington kako bi suzbio akcije jemenskih Huta u Crvenom moru nazvala je nelegalnom.

Amerika je u svojoj istoriji već počinila beskrupulozno kršenje međunarodnog prava, istakla je Zaharova i podsetila da "smo u Libiji i Iraku videli dokle je dovela njihova avantura".

Vašington je, prema njenim rečima, i sada i u prošlosti, izopačeno interpretirao rezolucije SB UN, dodala je i pozvala međunarodne aktere da osude odluku SAD koje su napale Jemen bez osnova.

Savet bezbednosti UN usvojio je 10. januara Rezoluciju 2722, koju su pripremile SAD i Japan, o situaciji u Crvenom moru, navela je Zaharova i objasnila da se njom zahteva da jemenski pokret Ansar Alah (arapski za Božje pristalice), odnosnu Huti prekinu akcije koje podrivaju pomorstvo u regionu.

"Rusija se uzdržala od glasanja. Naš stav dele Alžir, Kina i Mozambik", kazala je Zaharova.

Ruska strana je, prema njenim rečima, predložila da se smanjenje rizici za širenje nestabilnosti u regionu, da se situacija u Pojasu Gaze imenuje kao koren tekućih nemira na obalama Jemena kao i da se izbegnu sumnjive zakonske inovacije. Međutim, ruski predlozi nisu se dopali zapadnim delegacijama, dodala je.

"Pomenuta Rezolucija 2722 SB UN nije dokument koji čini legitimnim akcije takozvane 'koalicije' u Crvenom moru, koju čine SAD i njeni saveznici. Žao nam je što su Amerikanci i njihovi saveznici ponovo izabrali pojednostavljen, ali nepredvidiv i opasan put i odučile se za jednostrano nasilno rešenje problema", zaključila je Zaharova.