Rusija: Američki planovi u Ukrajini pali u vodu, režim Zelenskog truli u korupciji

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova govorila je o ukrajinskoj krizi, sudbini Ukrajine, severnokorejskim raketama i psihološkim pritiscima na novinare

Pokušaji da se po svaku cenu podrži režim Vladimira Zelenskog, koji je potpuno truo i ogrezao u korupciji, doveli su do ozbiljnih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema i do kolapsa mnogih vodećih zemalja, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Vašington, London i Brisel su u Ukrajini odnegovali agresivnu nacionalističku, neonacističku diktaturu, sa jedinim ciljem – da nanese "strateški poraz" Rusiji, navela je Zaharova.

Agresivnu retoriku kijevskog režima prate unapred planirani teroristički napad na civilno stanovništvo Rusije, ali i Ukrajine, rekla je Zaharova i podsetila na granatiranje civilnih ciljeva u Belgorodu, Donjecku i Garlovki.

"Koliko god se kijevski nacisti trudili, neće moći da slome volju naroda niti da im nametnu tuđu, nehumanu neonacističku ideologiju", dodala je.

Odgovarajući na pitanje Rojtersa vezano za optužbe na račun Rusije da u napadu na vojne ciljeve u SVO koristi severnokorejske rakete, Zaharova kaže da je taj narativ potreban Vašingtonu kako bi održao iluziju da je Moskva kriva što je Ukrajina razorena.

Kampanja Vašingtona u Ukrajini je propala, od demokratije i civilizovanog društva koju su Ukrajincima obećavali nije ostalo ništa, navela je Zaharova i dodala da su SAD ugrozile region i donele strašne posledice Ukrajini.

Rusija se suprotstavila hibridnoj agresiji koju je, rukama kijevskog režima, započeo Vašington i njegovi saveznici zarad svojih imperijalističkih ciljeva, naglasila je.

"Čuvamo svoju državu i narod i nastavićemo da radimo to, i to u okvirima međunarodnog prava", istakla je.

Zločinački kijevski režim, u nastojanju da uguši sve izvore za njega nezgodne i gorke istine, nastavlja da se služi najpodlijim metodama psihološkog terora protiv neistomišljenika, ukazala je Zaharova.

Kijevske vlasti zastrašuju i uznemiravaju, pre svega, ruske vojne dopisnike koji prate situaciju u zoni Specijalne vojne operacije u Ukrajini i istaknute predstavnike medija, dodaje.

Podsetila je da je tako grupa ljudi pod rukovodstvom ukrajinskih specijalnih službi protiv ruskog novinara i blogera Trofima Viktora Viktoroviča izvršila protivzakonito delo. Svi osumnjičeni su privedeni, istraga će utvrditi stepen njihove odgovornosti, počinioci će biti kažnjeni pravedno i neizbežno, navela je.

"Svaki pokušaj da se pravno nezakonitim metodama ućutkaju oni koji se ne slažu sa krvavom politikom režima Zelenskog, osuđeni su na propast od samog početka", naglasila je.

Pokušaji psihološkog pritiska na novinare i ometanje njihovog delovanja je u suprotnosti, ne samo ruskim zakonodavstvom, već sa svim principima i normama međunarodnog prava, zaključila je.