Rusija

Zaharova: SAD neguju i koriste terorističke grupe na Bliskom istoku

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručila je da se Moskva zalaže za poštovanje teritorijalnog suvereniteta država, ali i borbu protiv terorista, gde god oni bili
Zaharova: SAD neguju i koriste terorističke grupe na Bliskom istoku© Tanjug/AP Photo/Omar Albam

Ruska Federacija se dosledno zalaže za poštovanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Iraka i Sirije, kao i za povlačenje "svih stranih vojnih kontingenata, koji se tamo nezakonito nalaze", rekla je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je tako prokomentarisala poslednje napade Irana u ove dve zemlje na objekte za koje Teheran smatra da su povezani sa organizacijama koje rade protiv Irana i vojnu operaciju Turske protiv kurdskih grupacija u Siriji i Iraku, što je, prema rečima Ankare, osveta za smrt devet turskih vojnika na severu Iraka 13. januara ove godine.

Zaharova dodaje da Moskva smatra i da je važno "nastaviti beskompromisnu borbu protiv terorističkih grupacija, gde god da se one nalaze"

"Istovremeno, smatramo da je izvođenje bilo kakvih protivterorističkih operacija na teritoriji drugih država dozvoljeno samo u dogovoru i koordinaciji sa vlastima tih zemalja, odnosno naše prijateljske Sirije i Iraka. Ovakav pristup će, između ostalog, minimizirati civilne žrtve i humanitarne rizike", rekla je ona. 

"Sadašnja kriza je direktna posledica nezapamćene eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba i kratkovide politike Vašingtona, koja sprečava da se ovaj sukob reguliše, budući da im je cilj dalja militarizacija Bliskog istoka".

"Sjedinjene Države, štaviše, kršeći sve norme međunarodnog prava, neguju i koriste terorističke grupe u svoje sebične svrhe, uključujući ISIS i Hajat Tahrir al-Šam. Ovi teroristi su još jednom pokazali svoje pravo lice 3. januara ove godine tokom ceremonije na groblju u iranskom Kermanu, gde je ubijeno 95 ljudi koji su se okupili da odaju počast generalu Sulejmaniju".

Zaharova dalje podseća i da su Amerikanci 4. januara ove godine u centru Bagdada, uz pomoć drona, ubili šiitskog komandanta Muštaka el Džavarija:

"Amerikanci deluju po istom obrascu, ne libeći se da organizuju akcije koje vode fizičkoj likvidaciju njihovih protivnika", a to je izazvalo "talas protesta u Iraku uz zahtev da se američka vojska hitno povuče".

Moskva ističe da je "direktno učešće SAD u destabilizaciji situacije" na Bliskom istoku putem "nezakonitog prisustva i nezakonitih akcija u Siriji, kao i novom agresijom u Jemenu, zajedno sa Britancima, izaziva "duboku zabrinutost za budućnost" tog regiona, ali i za globalnu bezbednost.

Odgovarajući na pitanje medija o situaciji na Bliskom istoku, Zaharova je tokom brifinga dodala da su poslednje "nasilne avanture SAD i Velike Britanije (protiv Jemena) dovele do još veće eskalacije" i pozvala da dođe do što skorijeg obustavljanja krvoprolića u Pojasu Gaze. 

Istakla je da su napori Ruske Federacije u tom regionu usmereni na deeskalaciju situacije i napomenula da se Rusija zalaže za bezbednost međunarodnih morskih puteva, i siguran prevoza putnika i tereta, uključujući i onaj prevoz koji se odvija u Crvenom moru i moreuzu Bab el Mandeb.

Da bi došlo do zaustavljanja dalje eskalacije potrebno je da dođe do "obustavljanja beskonačnih nasilnih avantura koju NATO sprovodi bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, jer im loše ide. Nikada za poslednjih desetak godina nisu poboljšali situaciju (tamo gde su se umešali), već baš suprotno od toga", objašnjava ona. 

image