Rusija

Zaharova o Pakistanu i Iranu: Tužno je što se to dešava između prijateljskih zemalja

Neophodno je da se bilo koje antiterorističke akcije, koje se sprovode van teritorije suverene države, izvode u dogovoru i koordinaciji sa vlastima uključene države, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova o Pakistanu i Iranu: Tužno je što se to dešava između prijateljskih zemalja© Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed

Rusija je zabrinuta zbog rastućih tenzija zbog situacije u iransko-pakistanskom pograničnom regionu poslednjih dana i poziva strane na maksimalnu uzdržanost i rešavanje novonastalih pitanja isključivo političkim i diplomatskim metodama, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Neophodno je da se bilo koje antiterorističke akcije koje se sprovode van teritorije suverene države izvode u dogovoru i koordinaciji sa vlastima uključene države, istakla je Zaharova, komentarišući Pakistanski udar na pozicije navodnih terorista u iranskim jugoistočnim provincijama Sistan i Baludžistan.

Tužno je što se to dešava između prijateljskih zemalja ŠOS-a sa kojima Rusija razvija partnerstvo, dodala je Zaharova, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva. 

"Dalje zaoštravanje situacije ide u prilog samo onima koji nisu zainteresovani za mir, stabilnost i bezbednost u regionu", zaključila je ona.

Rusija se nada da će Iran i Pakistan uskoro da pronađu način da reše svoje nesuglasice u duhu tradicionalnog dobrosusedstva, i da će uspeti da uklone terorističke pretnje koje dolaze sa njihovih teritorija.

Sa svoje strane, Rusija je spremna da sarađuje u borbi protiv međunarodnog terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama, naglasila je.

U noći između 17. i 18. januara Oružane snage Pakistana izvršile su raketne i vazdušne udare po teritoriji Irana, kao odgovor na pređašnje iranske napade balističkim raketama na baze terorističkih grupa u Pakistanu.

Dok Teheran navodi da su žrtve pakistanskih udara uglavnom bili civili, među kojima ima i žena i dece, Islamabad tvrdi da je jedna od primarnih meta njihovog napada bila teroristička organizacija "Oslobodilačka vojska Beludžistana" (Balochistan Liberation Army, BLA).

image