Ruska Duma pita parlament Francuske: Znate li da vam vojnici, kao plaćenici, ginu u Ukrajini?

S obzirom da je u Francuskoj plaćenička aktivnost zabranjena zakonom, nameće se pitanje Parizu da li neko, svesno, kršeći zakon, šalje vojnike da se bore na strani kijevskog režima

Ruska duma planira da pošalje dopis parlamentu u Parizu i zvanično upita da li poslanici znaju da se francuski plaćenici bore na strani Ukrajine. Taj dopis će uslediti nakon što je ruska vojska u zoni Specijalne vojne operacije u Harkovu likvidirala francuske vojnike koji su se borili na strani Ukrajine, iako je u Francuskoj plaćenička aktivnost zabranjena zakonom.

Eliminisano je više od 60 plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine, a ispostavilo se da se radi o francuskim državljanima, naveo je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin na Telegramu

"Važno nam je da znamo da li su u parlamentu Francuske svesni da neko, kršeći zakon, šalje vojnike da se bore u Ukrajini", istakao je Volodin.

Postoje različite etape u istoriji rusko-francuskih odnosa, naveo je on i podsetio da su se u jednom periodu "naše dede i pradede zajedno borili protiv fašizma".

"Ali danas, kako se ispostavilo, francuski plaćenici ginu za nacistički režim u Ukrajini. Da li francuski građani i poslanici, koji zastupaju njihove interese, znaju za ovo?", naglasio je.

Na sledećem plenarnom zasedanju Državna duma će razmotriti apel francuskom parlamentu sa navedenim pitanjima, a iz istog razloga juče je ambasador Francuske u Moskvi pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.