Rusija

Dan žalosti u DNR nakon ukrajinskog napada

Prema poslednjim podacima, u granatiranju Kirovskog okruga Donjecka ubijeno je 28 ljudi, dok je 30 povrećeno
Dan žalosti u DNR nakon ukrajinskog napadawww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru

Ponedeljak, 22. januar, proglašen je za dan Žalosti u Donjeckoj Narodnoj Republici, a nakon napada Ukrajine na Donbas.

"Sutra, 22. januara, u Donjeckoj Narodnoj Republici se proglašava dan žalosti za žrtvama varvarskog akta agresije na civilno stanovništvo od strane kijevskog režima", saopštio je šef DNR Denis Pušilin.

Prema poslednjim podacima, u granatiranju Kirovskog okruga Donjecka ubijeno je 28 ljudi, dok je 30 povrećeno.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije osudilo je današnji napad na Donbas i istaklo da se radi o "varvarskom terorističkom napadu protiv civila Rusije". Naveli su da napad pokazuje da Kijev nema političku volju za mir i diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Današnji napad na Donjeck biće, takođe, jedna od tema sutrašnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, saopštio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski. 

Na sutrašnjem zasedanju prisustvovaće i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji danas putuje za Njujork.

Visoki predstavnik Rusije pri UN: Komeras za ljudska prava da odgovori na napade

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov pozvao je visokog komesara UN za ljudska prava Folkera Tirka da javno odgovori na ukrajinske udare, u kojima su stradali civili u Donjecku.

"Pozivamo Visokog komesara UN za ljudska prava Folkera Turka i njegovu kancelariju da ne dozvole da takvi zločini prođu nezapaženo i da javno odgovore na ovo neselektivno granatiranje civila u Donjecku od strane ukrajinskih militanata", navodi se na Telegram kanalu Stalne misije.

On smatra da će zapadne pristalice režima u Kijevu i neke međunarodne organizacije ignorisati ove udare i da ih neće osuditi.

Ambasador Belorusije je Pušilinu izrazio saučešće

Ambasador Belorusije u Rusiji Dmitrij Krutoj izrazio je saučešće šefu Donjecke Narodne Republike Denisu Pušilinu zbog granatiranja Donjecka, u kojem je poginulo 25 ljudi, saopštila je ambasada.

"Sa osećanjem dubokog bola primio sam vest o brojnim žrtvama tokom artiljerijskog granatiranja Kirovskog okruga u Donjecku. Molim vas da porodicama i prijateljima žrtava prenesete reči saučešća, želim brz oporavak svim preživelima", navodi Ambasada na svom Telegram kanalu.

Kako je napomenulo diplomatsko predstavništvo, saučešće je upućeno šefu DNR Denisu Pušilinu.

image